BKC Tuzla

Glavna nagrada XI Međunarodnog festivala za djelo Nedžada Ibrišimovića

bktuz

Nagradu u kategoriji slikarstva je dobio Miroslav Šetka (Bosna i Hercegovina, Zenica), dok je najbolji rad u kategoriji crtež Katarine Galić (Bosna i Hercegovina, Široki Brijeg)

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli otvorena je izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, na kojem je predstavljeno blizu 400 radova koji su djelo 120 autora iz 15 država, najvećim dijelom iz Evrope i regiona, saopćeno je iz BKC-a.

Najdugovječnija manifestacija ustanove BKC-a Tuzlanskog kantona, po svom usmjerenju jedinstvena u ovom dijelu Evrope, nakon dvije decenije okupljanja umjetnika iz Bosne i Hercegovine i priređenih deset bijenalnih izložbi i zvanično je dobila međunarodni karakter.

Dobitnik posebnog priznanja “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala je rad “Spomenik djeci Sarajeva” preminulog umjetnika Nedžada Ibrišimovića. Rad je legat porodice Ibrišimović, a nagradu je primio Oro Ibrišimović, autorov sin.

Nagradu u kategoriji slikarstva je dobio Miroslav Šetka (Bosna i Hercegovina, Zenica), dok je najbolji rad u kategoriji crtež Katarine Galić (Bosna i Hercegovina, Široki Brijeg).

U kategoriji grafika prvu nagradu je ponio Oleg Denisenko (Ukrajina, L'viv), a u kategoriji skulptura i instalacija najboljim je proglašen rad Adrijana Josipovića (Nizozemska, Den Hag). Nagrađenim autorima BKC TK će organizovati samostalne izložne u narednom periodu.

Radove 136 umjetnika koji su za izložbu kandidovali 466 radova selektirala je komisija koju su činili Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK, Sanja Đurović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko i Ilhana Latifović, akademska slikarica iz Tuzle.

O dobitnicima nagrada je odlučivao Stručni žiri kojeg su činili Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

Izložba je postavljena u Velikoj sali BKC-a i posjetitelji će je moći pogledati do 20. novembra 2021. godine.

Kuratorica festivalske izložbe je Georgette Yvette Ponté, francuska umjetnica koja živi i radi u Hrvatskoj.

Na ceremoniji otvaranja govorili su Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK, Maja Živanović, predsjednica Stručnog žirija i akademik Enver Mandžić, jedan od utemeljitelja manifestacije, koji je ovogodišnju izložbu proglasio otvorenom.

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, profesor umjetnosti, koji je na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Dio prvih manifestacija s početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i dijaspore te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primijenjene umjetnosti te novim medijima.

Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore s različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinos očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Federalno ministarstvo kulture i sporta.