Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Gluha svadba” BNP Zenica oduševila publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo

gluha svadba

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć je izvedena satirična komedija Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica “Gluha svadba” u režiji Lajle Kaikčija, a dramaturg predstave je Hasan Džafić.

Rađena je prema motivima rumunjskog filma “Nunta muta” reditelja Horatiua Malaelea i scenariste Adriana Lustiga i H. Malaelea, a bavi se sudbinom čovjeka na čija se pleća gomilaju silni problemi, ali on, usprkos svemu, traga za slobodom, srećom i ljubavi. Priča je to o svakodnevnom životu, ali je predstavljena kroz crni humor koji ukazuje ljudima da su snažni i da se mogu braniti od slabosti društva.

Tako je na Svjetski dan šale publika imala priliku uživati u predstavi koja ima sposobnost da nasmije, ali i postavi neka od esencijalnih životnih pitanja.

U predstavi su igrali Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, Faketa Salihbegović-Avdagić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Selma Ćosić, Igda Jarić/Lamija Prguda, Edin Begović, Almir Pekmez, Zanin Berbić.

Glumac Nusmir Muharemović kazao je Feni da je glumačka ekipa zadovoljna, kažu da je bilo divno igrati pred sarajevskom publikom koja je odlično reagirala i ispratila ih gromoglasnim aplauzom.

Predstava “Gluha svadba” premijerno je izvedena 2014., na rođendan BNP Zenica. Dosad je igrana 40-ak puta, a naredne destinacije su fesival glumca u Konjicu i Doboj fest.