Kultura

Dan žalosti u Orašju

Glumac Ivo Gregurević bit će sahranjen danas u svojoj rodnoj Donjoj Mahali

08/01/2019

Glumio je u filmovima, serijama i u pozorištima te iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak pozorišnih predstava

Legendarni hrvatski glumac Ivo Gregurević bit će sahranjen danas na groblju Karaula u Donjoj Mahali u Orašju.

Nakon ispraćaja u Zagrebu, tijelo pokojnog Gregurevića dovezeno je ispred njegove rodne kuće u Donjoj Mahali kod Orašja, u kojoj je rođen 1952. godine i gdje je organiziran dostojanstven doček.

Podsjećamo, na zagrebačkom groblju Mirogoju u ponedjeljak je održan posljednji ispraćaj hrvatskog glumca Ive Gregurevića, koji je u 66. godini iznenada preminuo prvog dana 2019. godine.

Pored članova porodice od velikog hrvatskog glumca oprostile su se brojne kolege, glumci, glumice, redatelji, te osobe iz javnog i političkog života.

Ivo Gregurević diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića “Ne naginji se van”, glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj.

Glumio je u filmovima, serijama i u pozorištima te iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak pozorišnih predstava.

Tumačio je rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Zorana Tadića i istražitelja u filmu Krste Papića “Život sa stricem” (1988.). U Orašju je 1995. pokrenuo festival “Dani hrvatskog filma”.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”, a dobitnik je i prestižne nagrade Vladimir Nazor.

Zadnjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza.

Dan žalosti

Načelnik općine Orašje Stanko Vincetić donio je u ponedjeljak Odluku o proglašenju Dana žalosti 8. januara 2019. godine povodom smrti glumca Ive Gregurevića.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Općine Orašje te zgradama javnih poduzeća i ustanova kojima je osnivač ta općina, priopćeno je na internetskoj stranici Općine Orašje.

Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera. Elektronski i drugi mediji s područja Općine Orašje dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi Danu žalosti.

Osim toga, organizatori javnih programa i sadržaja, kao i fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužni su svoje poslovanje obavljati primjereno Danu žalosti, navodi se u priopćenju.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.