kineska nova godina

Godina štakora u Mostaru obilježena uz “Šarmantni put svile i šetnju kroz Gansu”

20200112_2_40292019_51140099_Web (1)

Svečanost dočeka Nove kineske godine, koja je u znaku štakora, večeras je održana u Mostaru uz okupljanje visokih zvanica, pjesmu, ples i dobre želje

Svečanost dočeka Nove kineske godine, koja je u znaku štakora, večeras je održana u Mostaru uz okupljanje visokih zvanica, pjesmu, ples i dobre želje, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost povodom iščekivanja godine štakora u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je okupila brojne goste i uzvanike iz javnog i političkog života, na novogodišnjem koncertu nacionalne simfonije: ”Šarmantni put svile i šetnju kroz Gansu”.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je pozdravio sve nazočne i naglasio kako se ”lunarna” Kineska nova godina proslavlja već 4.000 godina i kako je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik.

Izrazio je zadovoljstvo što praznik koji se slavi s obitelji i prijateljima obilježava i u Mostaru koji, kako je naglasio, kineski narod jako voli.

”Oni uživaju da promatraju skokove sa Starog mosta i kušaju poznata hercegovačka vina. Za većinu posjetitelja, uključujući i mene, Stari most je prva asocijacija na Mostar”, kazao je kineski ambasador.

Naglasio je kako mostovi ne povezuju samo dvije obale, nego i narode i ideje, čineći udaljenost manjom, a srca bližima.

“Osvrćući se na 2019 godinu, s radošću primjećujemo da je to bila dobra godina za bilateralne odnose između naše dvije zemlje. Gradimo još više mostova kako bi umanjili geografsku udaljenost”, kazao je kineski ambasador u Mostaru.

Podsjetivši da bilateralna suradnja između BiH i Kine traje već 25 godina, prenio je najsrdačnije želje kineskog naroda za Novu godinu štakora, koja, prema kineskoj tradiciji, označava novi početak.

Posjetitelji koncerta u Mostaru imali su priliku uživati u bogatim sadržajima kroz pjesme i ples koje izražavaju klasični šarm puta svile, ali pokazuju i trendove moderne i prepoznatljive zapadne Kine.

“Muzika je univerzalni jezik bez granica, stoga trebamo učiti jedni od drugih i raditi zajedno na boljoj budućnosti”, poručeno je s ovog koncerta uz najljepše novogodišnje želje.

Umjetnička trupa iz Gansu provincije ima 32 člana, a u organizaciji Ministarstva kulture i turizma NR Kine došla je u BiH kako bi proslavila Festival proljeća te tako podijelila kinesku kulturu s ljudima svih etničkih zajednica u BiH.

Na svečanosti su nazočili brojni gosti i uzvanici među kojima je bio i predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je prije svečanosti održao sastanak s kineskim ambasadorom.

Kineska nova godina po našem kalendaru dolazi u subotu 25. 01. 2020. To je godina štakora, a ovo je samo jedna u nizu manifestacija kojom se ona obilježava.

Iako ljudi smatraju štakora i ne baš pretjerano privlačnom životinjom, on zauzima prvo mjesto u kineskom zodijaku. Štakor je simbol novog početka.