Kultura

28. januara

Godišnja izložba Collegium artisticuma posvećena Danu grada Sarajeva

26/01/2021

U galeriji Collegium artisticum također će u četvrtak, 28. januara biti upriličena zvanična dodjela nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja

Kolektivna selektivna godišnja izložba “Collegium artisticum 2020” posvećena 6. aprilu – Danu grada Sarajeva bit će konstruirana i postavljena kao virtualna izložba na platformi Artsteps i zvanično otvorena u četvrtak, 28. januara.

Link za virtualnu izložbu, koja će biti otvorena u 19.00 sati, kao i dodatne informacije o izložbi biće dostupne na ovom LINKU.

U galeriji Collegium artisticum također će u četvrtak, 28. januara biti upriličena zvanična dodjela nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja.

Od 29. januara, u radnom vremenu galerije, publika će moći i uživo pogledati izložbu arhitektonskih ostvarenja iz 2020. godine članova i članica Asocijacije arhitekata u BiH.

Od 1975. godine konstanta u izlagačkom programu galerije Collegium artisticum je istoimena zajednička izložba članova i članica tri bosanskohercegovačka udruženja: Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH.

Svake godine u aprilu publika je imala jedinstvenu priliku da u prostoru galerije Collegium artisticum pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti.

– Nažalost, u ovoj nemiloj situaciji koja nas je nenadano zadesila, zbog trenutnog epidemiološkog stanja kao i izostanka adekvatne finansijske podrške resornih ministarstava, nismo bili u mogućnosti da izložbu realizujemo u planiranim terminima i prezentujemo javnosti kao prethodnih godina – navodi se u saopćenju galerije Collegium artisticum.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.