Godišnja nagrada “Autor godine” IK Bosanska riječ Seadu Mahmutefendiću

Sead

Godišnja nagrada “Autor godine”, koju svake godine dodjeljuje izdavačka kuća “Bosanska riječ” Tuzla, ove godine je dodijeljena književniku Seadu Mahmutefendiću za romane “Čovjek koji pljuje na svoj grob” i “Mjesto na kojem je neko pojeo cvijet”.

Mahmutefendić je prema nekim književnim kritičarima jedan od najkontraverznijih bosanskih književnika na prelazu iz 20. u 21. stoljeće. Od 13 do sada objavljenih romana internacionalne reference stekli su romani “Kelvinova nula”, “Zezanje Salke Pirije”, “Ribe i jednooki Jack”, “Demoni i još neki”, a “Draž i užas laži” nominiran je i za prestižnu IMPAC Dublin award za 2016. godinu.

Romani za koje je dobio nagradu “Autor godine”, kako se navodi u obrazloženju urednika iz Izdavačke kuće “Bosanska riječ”, u poetičkom smislu, nalaze se između konvencionalnih tokova fantastične književnosti, gdje su bliski grotesknoj i apokaliptičkoj prozi, te i žanrovskoj orijentaciji po čijim standardima ovaj pisac alegorički razvija “stvarnost“ umjesto stvarnosti.

Nagradu za podsticanje i afirmaciju bh. literature i kulture u Evropi i svijetu, koju Izdavačka kuća “Bosanska riječ” također svake godine dodjeljuje stranim državljanima i institucijama, ove godine dodijeljena je njemačkom pjesniku Gini Leineweberu iz Hamburga.

– Riječ je o velikom i osvjedočenom prijatelju Bosne i Hercegovine, koji je i osobno, ali i sa pozicije predsjednika Društva pisaca pokrajine Hamburg (VS) činio i čini mnogo na stvaranju ljepše slike o našoj zemlji, njenoj kulturi i umjetnosti u sredini gdje živi i djeluje. U njegovim djelima, naročito poeziji, česti motivi i teme su vezane za našu zemlju, a u njima svojim sunarodnicima i čitaocima Lajneveber otkriva jednu fantastičnu Bosnu, skrivenu od očiju svijeta – navodi se u saopćeju IK “Bosanska riječ”.

Obje nagrade, kako je saopćeno, bit će uručene na centralnoj bini ovogodišnjeg sajma knjiga u Sarajevu, na kome će Izdavačka kuća “Bosanska riječ” Tuzla, prema riječima njenog urednika Šime Ešića, predstaviti oko 40 novih naslova, među kojima i djela ovogodišnjih lauerata.