Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica potpisivanja „Bilinopoljske izjave”

Bilinopoljska izjava

Na današnji dan, 8.aprila 1203.godine, potpisana je poznata “Bilinopoljska izjava”, historijski dokument koji su poglavari bosanske crkve, bosanki Ban Kulin, dubrovački arhiđakon Marin i još sedam poglavara potpisali pred izaslanikom rimskog pape Ivanom de Kazamarisom i izjavili da se odriču svoje hereze.

Kako navode kroničari, bila je samo formalnog karaktera, jer su se poglavari i nakon potpisa držali svoje vjere. Tako da “Bilinopoljska izjava” nije samo dokument jednog vremena, već je istovremeno i svjedočanstvo višestoljetne prisutnosti dobrih Bošnjana na ovim prostorima i svega onoga što se danas uzima kao odrednica postojanja kontinuiteta državnosti.

Udruženje “Forum Zeničana”, koje ovaj datum obilježava tradicionalnom manifestacijom „Od Kulina bana i dobrijeh dana“, ove godine je sjećanje na ovaj značajan događaj obilježio izborom najboljih likovnih i literarnih radova učenika zeničkih osnovnih škola.

Na ovogodišnji konkurs „I stiže proljeće u moj grad“ bilo je prijavljeno 157 literalnih i 114 likovnih radova, a prema ocjeni žirija najbolje radove su imali Emina Hadžić, Ena Alihodžić, Ajdin Spahić, Hena Begović, Almasa Huseinspahić i Nejla Mujčinović. Prvi put uručena je i nagrada za kolektivni rad JU „Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u razvoju“ Zenica, te nagrada za inovativnost Nini Trbić.