Kultura

22. godine

Godišnjica premijere predstave “Ay, Carmela”!

19/03/2021

Sarajevski ratni teatar SARTR, ovom prilikom će, putem svog You tube kanala 19. marta emitovati kratki dokumentarni film “ Mediteranski krug” koji je nastao 2000. godine tokom turneje predstave “Ay, Carmela” po Mediteranu, kao i galeriju fotografija koju smo priredili, kroz koju možemo pratiiti život ove jedinstvene predstave na sceni i iza scene

Danas, 19. marta tačno je 22. godine od kada je na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, premijerno izvedena predstava “Ay, Carmela”. U više od dvije decenije svog života, ova predstava je ušla u historiju BH teatra kao jedna od najdugovječnijih i najizvođenijih.

Svoju posljednju izvedbu “Ay, Carmela” je imala na sceni SARTR-a 14. septembra 2020. godine.

Nedugo nakon toga, tragičnim ishodom, usljed komplikacija izazvanih virusom Covid 19, preminuo je glumac i naš kolega Dragan Jovičić.

Sarajevski ratni teatar SARTR, ovom prilikom će, putem svog You tube kanala 19. marta emitovati kratki dokumentarni film “ Mediteranski krug” koji je nastao 2000. godine tokom turneje predstave “Ay, Carmela” po Mediteranu, kao i galeriju fotografija koju smo priredili, kroz koju možemo pratiiti život ove jedinstvene predstave na sceni i iza scene.

Link za gledanje bit će dostupan na Facebook I Instagram stranici SARTR-a.

Na ovaj način želimo se prisjetiti jednog bogatog života i svih dragih ljudi koji su udahnuli život ovoj predstavi (Igrali su Selma Alispahic, Dragan Jovičić, Jasenko Pašić, režiju potpisuje Robret Raponja, dramaturgiju Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić) , te se zahvaliti publici koja nas je sve ove godine vjerno pratila.

Na isti dan, 19. marta obilježavamo i godišnjicu smrti jednog od osnivača i dugogodišnjeg direktora SARTR a, Safeta Plakala koji je ujedno i najzaslužniji što je ova predstava postavljena na scenu Sarajevskog ratnog teatra SARTR -a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.