Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čuvari tradicije

Godišnjica RKUD “Proleter”: “Naših 115 godina”

rkud proleter (3)

Cjelovečernji koncert povodom 115 godina održat će se 31. januara 2020. godine, u svečanoj sali RKUD “Proleter”(ul. Safeta Mujića br. 2, ), s početkom u 19:30h

Radničko kulturno – umjetničko društvo “Proleter” je najstarije radničko društvo, osnovano 1905. godine. Osnovano je i djelovalo dugi niz godina pod pokroviteljstvom Sindikata Bosne i Hercegovine. Do početka ‘90-ih godina, jedno je od najafirmisanijih društava, kako u državi tako i u mnogim zemljama širom Europe. Učesnik je brojnih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nosilac festivalskih priznanja. Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Europe i svijeta. 

Ove godine RKUD “Proleter” obilježava 115 godina postojanja. Već punih 115 godina ovo Društvo njeguje tradiciju, predstavlja sponu između svojih članova i tradicije, te im pruža mogućnost da dva puta žive i već generacijama, ponosno i časno, prenose i predstavljaju tradicionalnu folklornu baštinu naše zemlje. Povodom obilježavanja godišnjice bit će realizirane različite kulturne i zabavne manifestacije, kao što su koncerti, predstave , promocije knjiga, te druženja za članove i prijatelje RKUD “Proleter”.

Cjelovečernji koncert povodom 115 godina održat će se 31. januara 2020. godine, u svečanoj sali RKUD “Proleter” (ul. Safeta Mujića br. 2, ), s početkom u 19:30h. Na koncertu će učestvovati sve sekcije, a gosti su dobrodošli da uživaju u raznovrsnom programu i prisustvuju prvom u nizu proslava 115. rođendana RKUD „Proleter“.

Protekla godina je bila izuzetno uspješna za sve članove, koji već godinama, zajedničkim trudom i kontinuiranim radom doprinose razvoju Društva. Naši najmlađi folkorci su putovali u Istanbul, Pripremni ansambl je bio dio Međunarodnog festivala foklora u Lublinu, u Poljskoj, dok je Izvođački ansambl bio dio desetodnevnog Internacionalnog festivala folklora i kulture u Mađarskoj. Osim folkloraca, na turnejama je uvijek bio prisutan naš Narodni orkestar, koji je uspješno osvajao srca publike uz razne kompozicije i narodne tradicionalne pjesme.

U proteklom periodu održana je redovna Izborna skupština, na kojoj su izabrani članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Za predsjednika Skupštine izabrana je Defina Mujan, dok je za predsjednika RKUD “Proleter” izabran Sahudin Kačar, utemeljitelj i direktor BH Folk Festa.

RKUD „Proleter“ Sarajevo tokom cijele godine vrši upis novih članova u folklorne ansamble (Dječiji, Pripremni, Izvođački), Narodni orkestar, Vokalni ansambl, Horske sekcije, dramski studio „Pro teatar“ i Plesni studio „Let's Dance“. Mi Vam garantiramo  obilje smijeha, radosti, druženja, plesanja, pjevanja i sviranja, puno koncerata, putovanja, novih iskustava, upoznavanje s tradicijom i prezentacijom  tradicije na drugačiji i zabavniji način. Detalji o sekcijama, kao i svim događajima koji će uslijediti povodom proslave 115. rođendana RKUD „Proleter“ se nalaze na oficijelnoj Facebook stranici: RKUD „Proleter“ – Sarajevo i Instagram profilu: @rkudproletersarajevo .