Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica smrti Skendera Kulenovića: Sve je moje iz Bosne

skender kulenovic

25. januara 1978. godine umro je književnik i akademik Skender Kulenović. U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst koji je povodom njegove smrti izašao Oslobođenju 2008. godine.

Revolucionar, ratnik, književnik, urednik ratnog Oslobođenja, Skender Kulenović iznenada je umro u Beogradu 25. januara 1978. u 68. godini.

Proslavio se 1942. ratnom poemom „Stojanka majka Knežopoljka“, a godinu kasnije u jednom sjenokosu počeo je pisati drugu poemu „Ševa“. Njegov i roman „Ponornica“, koji je objavio 1977. godine, bio je glavni „favorit“ za prvu nagradu čuvene NIN-ove nagrade za roman godine. Skendera je, kako se tada pričalo, neko iz žirija nazvao i saopštio mu da je dobio NIN-ovu nagradu i on je častio društvo.

Ali, kada je zvanično saopštena odluka žirija, ispostavilo se da je nagradu dobio Petko Vojnić Purcar za roman „Dom sve dalji“, a ne on. To ga je dodatno uzbudilo. Inače, Oslobođenje je 6. novembra 1977. objavilo posljednji razgovor sa Skenderom povodom izlaska iz štampe njegovog prvog romana „Ponornica“.

Skender je posljednjih desetak godina, uglavnom, živio u Mostaru i razgovor s njim je napravio naš mostarski dopisnik Alija Kebo. Kulenovic je kazao kako ga je njegov dugogodišnji jaran Nika Miličević nagovorio da piše roman, te da je godinama pisao „Ponornicu“.

Najavio je da poslije ovog romana slijede nove dvije-tri knjige i da upravo sada radi na drugom romanu.

„Ali, sve ovo saopštavam sa izvjesnim strahom jer tu su godine, pa zdravstveno stanje…“ Rodoljub Čolaković je Skendera nazvao „velikim djetetom začuđenog života“, a Alija Kebo je napisao kako je bio „opčinjen svjetlom mostarskim“, a Oslobodenje je redakcijskom komentaru povodom njegove smrti dalo naslov: „Žedan plavog bezdana“.

Objavljena je i izjava koju je Kulenovic 24. oktobra 1975. dao našem listu i u kome kaže: „Sve je moje iz Bosne.“

Ćamil Sijarić je kazao kako je Skenderovo književno djelo „veliko i izuzetno“, a da je on bio „jedna široka, slovenska duša, jedna narav meka, jedna velika kultura“, te da su prijatelji sa Skenderom mogli satima da razgovaraju, „a da im to on proda za jedan minut“.

Kulenović je sahranjen 27. januara 1978. u Aleji zaslužnih gradana u Beogradu.


INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.