U ovoj sedmici

Gostovanja predstava BNP Zenica u Sarajevu, Maglaju i Brčkom

bnp zenica predstava

U utorak u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj bit će izvedena predstava „Ugasimo svjetlo“ prema tekstu Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Ova sedmica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u znaku četiri gostovanja predstava u produkciji ove Kuće i to u: Sarajevu, Maglaju i Brčkom.

Juče, 17. oktobra, izvedena je predstava za djecu „Psić boje neba“ autora Nadie Vasileve i Darka Kovačovskog, u režiji Darka Kovačovskog u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Ista predstava će biti izvedena u utorak, 18. oktobra u 12 sati u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj.

Predstava je „Psić boje neba“ nastala u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima reditelja Kovačovskog, „'Psić boje neba’ je tekst koji govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Milićević-Stilić i Anđela Ilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

U utorak, 18. oktobra u 19 sati, također u Domu kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj bit će izvedena predstava „Ugasimo svjetlo“ prema tekstu Lejle Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Autorica teksta Lejla Kalamujić je o predstavi napisala: „Ugasimo svjetlo je duodrama o dvije starije žene, Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Zbog okolnosti u kojima su živjele (i u kojima žive) obje su skrivale prirodu svog odnosa čak i od bliskih prijatelja. Ali u danu kad Mira zvanično odlazi u penziju, mnogo toga se mijenja. Saznanje da će na proslavi koju škola organizuje tim povodom, biti i Mirina davna ljubav, izaziva žustru svađu između nje i Selme. Ispostavit će se da one nisu samo skrivale svoju vezu od drugih, nego da je i njihov odnos pun međusobnih tajni i prešućivanja.“

U predstavi igraju: Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović. Zenička publika je ovu predstavu imala priliku premijerno gledati krajem januara. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a za izbor muzike je bio zadužen Igor Kasapović.

U subotu, 22. oktobra, u 19.30 sati u okviru festivala Susreti pozorišta/kazališta BiH u Brčkom će u okviru Takmičarskog programa biti izvedena predstava „Kuća“, prema tekstu Benjamina Hasića, u režiji Alena Šimića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Od svoje premijerne izvedbe početkom aprila, predstava je nagrađena sa čak trinaest nagrada na dva pozorišna festivala u Jajcu i Zenici. Autor Benjamin Hasić je o predstavi izjavio sljedeće: „Prateći priču o dva brata i ljudima iz njihovog okruženja, uočavamo da osjećaj pripadnosti određuje pristup svijetu. Mlada generacija, kojoj, usput budi rečeno, pripadaju autor dramskog teksta i reditelj predstave ‘Kuća’, zbog niza historijskih okolnosti, u potpunosti je otuđena od vlastitog života i zajednice u kojoj živi. Cilj ekipe koja je kreirala predstavu bio je da tu otuđenost prikaže pozorišnim sredstvima. Priča je dekonstruisana i rasparčana, prostor je simobličan i minimalan, tempo radnje i igre je hiperaktivan i stvara osjećaj nelagode. Dramaturški, rediteljski i glumački postupci i rješenja su tu sa jednim ciljem: da se prikaže kako mi ne cijenimo sebe, što vodi do toga da ne cijenimo druge, a sve to u konačnici stvara haos. Taj haos se ogleda u privatnim životima, ali i društvu uopće.“

U predstavi igraju: Zlatan Školjić, Saša Handžić, Selma Mehanović, Tamara Miličević-Stilić, Anđela Ilić i Benjamin Bajramović. Za scenografiju i kostimografiju predstave je bila zadužena Sabina Trnka, za muziku Mirza Rahmanović Indigo, a za scenski pokret Thomas Steyaert.