U pitanju 300.000 KM

Grad Sarajevo sufinansira deset kulturnih manifestacija

skaka i purivatra333

Prema Skakinim riječima, finansijski i svaki drugi vid podrške Grada Sarajeva dijelom će osnažiti kulturne institucije i manifestacije

Grad Sarajevo će s 300.000 KM u ovoj godini sufinansirati deset kulturnih manifestacija.

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je donijelo odluku kojom je potvrdilo da je Sarajevo poput drugih evropskih i svjetskih prijestolnica grad festivala sa višedecenijskom tradicijom, ali i novim atraktivnim kulturnim događajima, saopćeno je iz Gradske uprave.

– Grad Sarajevo cijeni vrijednosti, koje ove manifestacije svojim vrhunskim, raznolikim sadržajima nude našim građanima i posjetiocima. Ujedno, mnogo znače za promociju, imidž i kosmopolitski karakter našeg grada – istaknuo je gradonačelnik.

Prema Skakinim riječima, finansijski i svaki drugi vid podrške Grada Sarajeva dijelom će osnažiti kulturne institucije i manifestacije, a dijelom doprinijeti turističkom i ekonomskom razvoju naše zajednice. Prvi čovjek Grada ukazao je i na značajnu činjenicu da se festivali osim u Sarajevu održavaju i u drugim bh. gradovima.

Trideset peto izdanje Međunarodnog festival Sarajevska zima, koje je završeno prvim danom proljeća, ugostilo je više od 1.500 umjetnika iz 47 zemalja. Početkom maja Sarajevo će slaviti još jedan jubilej – 25 godina održavanja Sarajevskih večeri muzike – SVEM, koje će otvoriti pijanista svjetskog glasa Ivo Pogorelić. U maju će biti održan 5. festival umjetnosti za djecu i mlade FEDU 2019.

Ljeto će započeti sa sve prepoznatljivijim Međunarodnim festivalom književnosti “Bookstan. No east. No West”, te sarajevskim brandom – Sarajevo Film Festivalom, kada Sarajevo postaje regionalni fimski centar.

Grad je podržao i Balet Fest Sarajevo da bi ovoj umjetnosti vratili mjesto koje zaslužuje, te najstarije festivale na ovim prostorima – Sarajevske dane poezije i MESS. Bogat program ponudit će ove godine i 23. Jazz Fest Sarajevo, kao i jedini plesni orkestar u BiH, Sarajevo Big Band, koji baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH, navodi se u saopćenju.