odluka komisije

Graditeljska cjelina Konak u Sarajevu uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH

Bakinci

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Goran Milojević te članovi Radoje Vidović i Amir Pašić

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je odluke o proglašenju četiri dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Riječ je o Graditeljskoj cjelini – Čobanija (Čoban Hasan vojvode) džamija u Sarajevu, Arheološkom području – Srednjovjekovna tvrđava Vrbaški grad i crkva Svetog Đorđa u Gornjim Podgradcima (Grad Gradiška), Arheološkom području – Manastirište, Gornji Kijevci (Grad Gradiška) i Arheološkom području – Kasnoantički-ranovizantijski grad i tri ranohrišćanske bazilike u Gornjim Bakincima (opština Laktaši).

Komisija je donijela zaključak da se nacionalni spomenik – graditeljska cjelina Konak u Sarajevu zajedno sa pokretnim nasljeđem uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH. Ta monumentalna građevina se zadnjih godina nalazi izvan upotrebe, zbog brojnih oštećenja na objektu. Osim slijeganja koja su dovela do pojave pukotina na vanjskim i unutrašnjim zidovima, prisutna su oštećenja nastala usljed lošeg sistema odvodnje oborinskih voda.

Iako je u toku izrada Glavnog projekta sanacije, restauracije i konzervacije Graditeljske cjeline Konak u Sarajevu, Komisija je donijela zaključak da se nacionalni spomenik uvrsti na Listu ugroženih spomenika, kako bi se ubrzalo preduzimanje neophodnih mjera zaštite i spriječi dalja devastacija objekta.

Donesene su i odluke o izmjenama i dopunama prvobitnih odluka za osam nacionalnih spomenika u Sarajevu: Graditeljska cjelina – Oficirski paviljoni u Sarajevu, Građevina – Dom Oružanih snaga BiH u Sarajevu, Građevina – Carev most u Sarajevu, Graditeljska cjelina – Franjevački samostan i Crkva sv. Ante u Sarajevu, zajedno sa pokretnom imovinom, Industrijska graditeljska cjelina električne centrale na Hridu (Dudinom Hridu) u Sarajevu, Građevina – Hotel Stari Grad u Sarajevu, Građevina – Pravosudna palata u Sarajevu te Građevina – Zgrada Marijin dvora u Sarajevu.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna odluka su definisanje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem utvrđenim na osnovu monitoringa, izazovi i pritisci kojima su spomenici izloženi te kategorizacija i revalorizacija, odnosno usklađivanje mjera zaštite pojedinačnih nacionalnih spomenika sa Pravilnikom o vrednovanju, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.

Na protekloj sjednici, produžen je režim zaštite za dva dobra sa Liste peticija: Slikarska dekoracija na stropovima (Mješovita srednja škola Bugojno) i Osman Pašina Kula (Resulbegovića kula, Palanka) Staro Slano, Trebinje.

Odluke su donijeli predsjedavajući Komisije Goran Milojević te članovi Radoje Vidović i Amir Pašić, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.