Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grahovac: Moje knjige otkrivaju istinu koju građani do sada nisu znali

blagoje grahovac

U Mostaru je u srijedu navečer upriličena promocija knjiga Blagoja Grahovca “Banditosi ili ubice država” i “Glasovi iz gluve sobe” koju je organiziralo Udruženje umjetnika Mostar.

Po riječima jednog od redstavljača, novinara i publiciste Šemsudina Zlatka Serdarevića, ove dvije knjige predstavljaju dragocjen prilog rasvjetljavanju događaja koji su se desili u Srbiji i Crnoj Gori u minulom ratu.

– Autor je opisao jedno stanje u Generalštabu u Beogradu, šta se sve radilo, kakvi su uticaji bili, kakve su bile struje u Generalštabu i donio nam jednu istinu zašto se sve to tamo dešavalo i kako se dešavalo. On je to vrlo eksplicitno napisao da su tu postojale razne struje, da ih je on otkrio i vidio da je to najveća opasnost za jednu zemlju kada se jedne informacije na različite načine i tumače i koriste – kazao je Serdarević.

Autor je istakao kako su se ove knjige dugo nalazile na top listi najtraženijih naslova te da je njihova vrijednost prvenstveno u tome što one otkrivaju jednu istinu koju građani do sada nisu znali.

– One otkrivaju istinu šta se to radilo u najvišim državnim i vojnim organima, kako se odlučivalo i kako je veoma vješto uspostavljen paralelni sistem rukovođenja i državom i vojskom gdje onom zvaničnom i nije bilo toliko mane, ali onaj drugi paralelni sistem je u suštini imao potpunu vlast i to je taj sistem koji je prouzrokovao stradanje na našim prostorima – kazao je u izjavi za Fenu Blagoje Grahovac.

Dodao je kako je utvrdio jednu vrlo opaku spregu tajnih vojnih državnih službi kriminogenog i podzemlja i nadzemlja i odabranih političara te da je tu spregu nazvao ‘banditosima’, naglašavajući kako su oni imali ključnu ulogu u operativnom razbijanju Jugoslavije.

– U knjigama ja postavljam i dokazujem jednu tezu da je iznad svega toga stajao prvenstveno KGB, sovjetski a kasnije ruski, a da razbijanje Jugoslavije nije bilo mrsko ni mnogim krugovima na zapadu i zato su građani na prostoru Jugoslavije platili visoku cijenu jer mi smo u suštini u trenutku izgubili saveznike i na istoku i na zapadu, a imali banditosku mrežu unutra koja je vrlo opaka i zato je nastupilo zlo sa velikim posljedicama – zaključio je Grahovac.

Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji, kolumnista je nezavisnog dnevnika Vijesti, poznati analitičar geopolitičkih i društvenopolitičkih procesa u regionu i gostujući predavač iz tih oblasti na nekoliko univerziteta.

Rođen je 6. aprila 1949. godine u Nevesinju (BiH), gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Mostaru, pilotsku profesiju je otpočeo u Sloveniji (Bled i Celje), a Vazduhoplovnu vojnu akademiju je završio u Zadru 1970. godine, kao prvi u rangu. Njegovo ime je upisano na počasnu ploču Vazduhoplovne vojne akademije. Završio je Komandnoštabnu akademiju RV i PVO i Školu nacionalne odbrane u Beogradu.

Kao oficir-pilot službovao je u Zadru, Titogradu, Sarajevu i Beogradu. Kao pilot i instruktor letenja, leteo je na avionima galeb, jastreb, super galeb, orao i MIG-21. Nosilac je Zlatnog pilotskog znaka kao najvišeg priznanja u pilotskoj profesiji u SFRJ.