Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grand Prix Viva film festival dobio Andrea Russella za film “Naše korijenje”

Viva_festival

Andrea Russella dobitnik je Grand Prixa na ovogodišnjem četvrtom Viva film festivalu za film “Naše korijenje”, saopćili su organizatori ove filmske smotre u Sarajevu.

Festival je zatvoren nakon projekcije omladinskih filmova a u prethodna četiri dana je prikazano 119 ostvareja iz 85 država.

Prva polovina zadnjeg dana tradicionalno je bila posvećena najmlađim učesnicima koji su u ranim jutarnjim satima došli u Sarajevo. Njih 80 je u Art Kinu Kriterion gledalo projekcije bh. omladinskih filmova koje su sami napravili na prošlogodišnjoj Viva školi filma „Od ideje do realizacije“. Mališani su razmjenjivali iskustva, bodrili jedni druge i sklapali prijateljstva.

– Ovogodišnji festival je dostigao vrhunac po broju prijava. Lakše je nabrojati države iz kojih nismo imali prijave nego one koje su se prijavile. Iduće godine očekujem pet festivalskih dana i više od 12 festivalskih centara. Idemo naprijed krupnim koracima u jednu svjetliju budućnost – izjavio je art direktor festivala Ratko Orozović.

Stručni žiri ove godine nije imao lak zadatak jer je konkurencija bila jača nego ikad. Pobjednici su svi koji su ušli u zvaničnu selekciju među više od 1.500 prijavljenih filmova, ističu organizatori.

Zlatni, srebreni i bronzani leptir za najbolji ekološki film odabrao je stručni žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Amir Hosseini Nouri, Tarik Kupusović, Žejlko Majstorović i Martin Tajs, a nagrade su osvojili: “Drvo i ja” Marka Dimića, Hrvatska, “Arsenik, plačni ubica”, Andreal Ewels, Njemačka, kao i “Put jedne niti” Nebojše Ilića, Srbija

Najboljima u kategoriji turističkog filma uručene su zlatna, srebrena i bronzana klapa. Članovi žijija u ovoj kategoriji bili su: Dana Emanuela Constanitnescu, Dario Novalić, Mladen Rudež i Martin Kačo. Nagrade su dobili: “Razgovor s prošlošću”, Teodora Prassa, Grčka, “Misija uspon”, Anel Čolo, BiH te “Otkrij Imotski”, Ivan Čolić i Marko Kovačević

Žiri je odabrao najbolje i u kategoriji religijskog filma. Njima su uručeni zlatno srebreno i bronzano drvo. Tea Đurić, Jakob Finci, fra Joso Oršolić i Senadin Lavić bili su članovi žirija, a najbolji filmovi su: “Ko sam ja”, Rose Hanavi, Indija, “Purnami (pun mjesec)”, Basak Gaziler Prasad, Indija, kao i “Ruže iz pepela”, Onur Kok, Turska

Najbolja ostvarenja u kategoriji bh. omladinskog filma odabrao je žiri u sastavu: Ines Tanović, Željka Šulc, Raid Faure Abu Zaideh i Carlo Marcotulli.

Treću nagradu, bronzanu kameru i foto aparat CANON EOS 4000 D osvojili su mladi iz Fojnice s filmom “Odoh ja iz Fojnice”. Srebrnu kameru i Canon EOS 4000 D osvojili su mladi iz Tuzle za film “Zabranjena ljubav”, dok je prva nagrada otišla u ruke mladima iz Orašja za film “Pola meni-pola meni”. Osim zlatne kamere, u ovaj grad ide i Canon EOS 2000.