Grand Prix-Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS za “Pet lakih komada”

dodjela_nagrada_mess

Grand Prix – “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS pripao je predstavi “Pet lakih komada“, CAMPO/IIPM, Belgija/Švicarska.

Reditelju te predstave Milo Rau pripao je Zatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje osvojila je Silvia Calderoni za ulogu u predstavi “MDLSX“. Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najbolju mladu glumicu dobila je Daria Rizova za igru u predstavi “Elektra

Specijalne nagrade žirija dobili su predstava “Noćni život“ autora Paola Magellia te predstava “Jedan gest“ poljskog reditelja Wojteka Ziemilskog.

O festivalskim nagradama odlučivao je žiri u sastavu: dramski pisac, teatrolog, publicista i profesor Darko Lukić, teoretičar teatra Pietro Valenti i reditelj te dramski pisac i glumac Miguel Oyarzun.

Direkcija Festivala MESS dodijelila je dvije nagrade. Festivalska nagrada za kazališnu kritiku, publicistiku i teatrologiju “Marko Kovačević” dodijeljena je profesoru Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Darku Lukiću za knjigu “Uvod u primijenjeno kazalište – čije je kazalište?” u izdanju Leykam International i ADU”.

Nagradu za doprinos inkluzivnom teatru dobio je Teatar PocoLoco iz Zagreba za predstavu “Ružno pače“

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Mali nauk o životinjama“ sa prosječnom ocjenom 9,94. Nagradu publike za najbolju predstavu 57. festivala MESS osvojila je predstava “Pet lakih komada“ sa prosječnom ocjenom 9,81.

Osim nagrada žirija i direkcije festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS: Oslobođenje – Zlatna maska – “Slijepi pjesnik“, Jan Lauwers, Needcompany, Magazin “Dani” – “Hrabri Novi Svijet” – “Jedan gest“, Wojtek Ziemilski, Nowy Teatr,Radio Sarajevo – Sound of MESS – “Neželjena“, Dorothée Munyaneza, Compagnie Kadidi.

Nagradu tima teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Benjamin Hasić, Emina Omerović i Edin Salčinović osvojila je predstava “Pet lakih komada“, reditelja Mila Raua.

Tokom trajanja 57 izdanja Festivala MESS publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 29 predstava iz 15 zemalja u glavnom programu, dok su u okviru MESS OFF programa održane i izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografije.