Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

učestvovala 122 ministra

Gudeljević na svjetskoj video konferenciji ministara kulture

Ministrica220420

Gudeljević je, između ostalog, istakla da je kultura u BiH kao i u drugim državama pretrpjela veliku štetu istakavši da je teško napraviti preciznu procjenu, ali činjenica da su sve redovite kulturne aktivnosti prekinute već dovoljno govori o šteti koju trpimo

UNESCO je danas organizovao video konferenciju ministara kulture iz cijelog svijeta na kojoj su učestvovala 122 ministra kao i ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

Gudeljević je, između ostalog, istakla da je kultura u BiH kao i u drugim državama pretrpjela veliku štetu istakavši da je teško napraviti preciznu procjenu, ali činjenica da su sve redovite kulturne aktivnosti prekinute već dovoljno govori o šteti koju trpimo.

– Danas su naše galerije, kazališta i koncertne dvorane u virtualnom svijetu jedne univerzalne komunikativne zajednice koja se nalazi izvan okvira svake galerije i svake kazališne dvorane. Koliko je važno što danas gledamo snimke predstava bh. kazališta toliko brine saznanje da su institucije kulture ostale bez redovitih prihoda na dnevnoj razini- naglasila je Gudeljević.

Odgovarajući na pitanje kako obnoviti kulturu ona je istakla da je BiH decentralizirana država što će, kada pandemija završi biti dodatan problem za obnovu jer se odluke o ulaganju u kulturu donose na nekoliko sasvim različitih razina uz uvjerenje “da ćemo svi, ma koliko imali podijeljenu vlast i različite političke poglede imati jedinstven cilj: pomoći kulturi i kulturnom blagu BiH”.

– Do danas, na državnoj razini nisu poduzete mjere za oblast kulture niti je još uvijek uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata COVID-19. Veliki problem predstavlja i činjenica da na državnoj razini još uvijek nije usvojen državni budžet – podsjetila je Gudeljević i dodala da nema ni natječaja za kulturu, koji uobičajeno osnažuju i ohrabruju kulturne djelatnike i institucije kulture da stvaraju.

– Usprkos problemima, BiH je kulturom bogata zemlja. U protekla dva mjeseca smo neke od naših bogatstava prijavili za UNESCO liste kulturnog blaga. Na tim prijavama se nalazi kultura iz svih dijelova BiH – kazala je Gudeljević.

Također je naglasila da se u suradnji s UNESCO-om provodi istraživanje o utjecaju pandemije na institucije kulture u BiH, te da je institucijama kulture u BiH distribuiran poziv za projekte koje je otvorio UNESCO, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.