Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hadžija Hadžibajramović predstavom “Čelična Lady” proslavila 50 godina rada

Hadzija Hadzibajramovic1

Glumica i nekadašnja dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta (NP) Mostar Hadžija Hadžibajramović u petak je u tom pozorištu, izvodeći monodramu “Čelična Lady” obilježila veliki jubilej – 50 godina umjetničkog rada.

Tekst je u povodu jubileja specijalno za nju napisala Ljubica Ostojić, dramaturginja i spisateljica, koja je također bila na izvedbi predstave u Mostaru. Režiju potpisuje Sead Đulić, priopćeno je iz NP Mostar.

“Pedeset godina se baviti ovim poslom, i to još iz ljubavi, veliko je. Sretna sam što sam te godine dočekala zdrava, vesela, sa svojom porodicom, a Narodno pozorište Mostar je kao jedan član moje porodice i vrlo sam emotivna i uzbuđena zbog ove izvedbe”, kazala je Hadžibajramović.

Iako kaže da se pozorištem bavila još kako je prohadala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala je matematiku i fiziku. Doajenka mostarskog glumišta i nekadašnja direktorica NP Mostar, svoju karijeru počinje 1964. u Amaterskom pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu – umjetnošću se bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslovenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do mirovine. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman, među kojima i od BNP-a Zenica, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika NP Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

“Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala”, kazala je.

Hadžibajramović iz Narodnog pozorišta Mostar odlazi u zasluženu mirovinu. Ali glumom se, kaže, nikad nije prestala baviti. “Imam ja nekoliko poziva, i nikad nisam ovisila o jednom poslu. Ali teatar najviše volim. Okušala sam se i na filmu i na televiziji, i to je lakše, ali kad s velikim tekstom staneš na scenu, to je i teže ali i ljepše”, kazala je, navodi se u priopćenju.