Kultura

Die Zeit

Handke brani svoju podršku Srbima: Nikada se nisam naklonio Miloševiću

20/11/2019

Izbor Švedske akademije izazvao je zgražanje na Balkanu i van njega, zbog Handkeovog divljenja pokojnom srpskom moćniku Slobodanu Milioševiću

Austrijski nobelovac za književnost Peter Handke u srijedu je branio svoju glasnu podršku Srbima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im godinama, ali je kazao da se “nikada nije naklonio” pred Slobodanom Miloševićem.

Izbor Švedske akademije izazvao je zgražanje na Balkanu i van njega, zbog Handkeovog divljenja pokojnom srpskom moćniku Slobodanu Milioševiću.

Pored svojih književnih djela, Handke je kritikovan u široj javnosti zbog govora iz 2006. na sahrani Slobodana Miloševića, koji je preminuo čekajući na suđenje pod optužbama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Govoreći za njemačke sedmične novine Die Zeit, Handke je kazao da je “naravno” morao biti na Miloševićevoj sahrani 2006.

– On je glasao protiv raspada Jugoslavije na jednim od posljednjih izbora. Njegova sahrana također je bila i sahrana Jugoslavije. Jesu li ljudi zaboravili da je to bila država osnovana u protivljenju Hitlerovom Reichu? – izjavio je Handke.

Istovremeno je kazao da se “nije naklonio pred njim, ni interno ni eksterno”.

– Jedan novinar je napisao da sam ja navodno izrazio naklonost prema Milioševiću. Nikada! – izjavio je književnik za Die Zeit.

On također nije izrazio žaljenje zbog svojih tekstova, čak iako je bio optužen da je minimizirao srpske ratne zločine u knjizi iz 1997. godine “Putovanje na rijeke: Pravda za Srbiju”.

– Nijedna riječ koju sam napisao o Jugoslaviji ne može se osuditi, nijedna. To je književnost – kazao je.

U tim vremenima, “izvještavanje o Srbiji bilo je monotono i jednostrano”, izjavio je Handke za Die Zeit.

U ovom su mjesecu bošnjačke žene iz Srebrenice protestovale u Sarajevu protiv dodijele Nobelove nagrade Handkeu.

One tvrde da će svake sedmice protestovati pred švedskom ambasadom do uručenja nagrade, 10. decembra

Srpske snage u julu 1995. ubile su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Žene iz tog grada nosile su slike Handkea za koga tvrde da je posjetio Srebrenicu manje od godinu dana nakon masakra.

– Nobelova nagrada Handkeu glas je podrške našem poniženju od negatora genocida – napisale su one u pismu švedskom kralju koje su predale ambasadoru te zemlje, prenosi AFP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.