Kultura

Bosanskohercegovački umjetnik

Haračić predstavlja novu online izložbu “16/4, embedded truth”

11/05/2020

Izložba će biti otvorena za posjetu naredna dva mjeseca

Bosanskohercegovački umjetnik Denis Haračić publici predstavlja novu online izložbu “16/4, embedded truth” koja se može posjetiti na njegovoj web stranici u interaktivnom 3D prostoru.

Haračić predstavlja niz radova čija je osnovna ideja bila zapažanje i dokumenovanje psihološke suštine života u samoizolaciji. Rezultat tog procesa je 16 apstraktnih autoportreta koji se razvijaju kroz četiri različita ciklusa. Rad je nastao u periodu od 21. marta do 18. aprila u improvizovanom ateljeu koji se nalazi u Haračićevom stanu, a sva četiri ciklusa mogu se pogledati OVDJE.

Umjetnik navodi kako je prvo bilo potrebno razmisliti o tome šta je zapravo uloga umjetnosti u novonastaloj globalnoj situaciji.

– Koronavirus je plodno tlo za reakcijske radove, a ja u svojoj praksi pokušavam da se odaljim od bilo kakvog oportunizma. Bez obzira na to, činjenica je da je ovo jako čudno vrijeme i da utiče na sve nas. Moj rad se razvijao kroz period od skoro mjesec dana u prvobitnom pokušaju da zabilježim različite opservacije sebe i svog života u samoizolaciji. Međutim, nakon što sam krenuo s radom, vrlo rano sam odlučio da napustim tu ideju ili da joj bar pristupim sa manje intenziteta, kako bi postala neusiljena i neopterećena velikim očekivanjima. Nakon toga se čitava stvar počela razvijati poprilično spontano. Neki dijelovi su obilježeni određenim emotivnim stanjima, a neki su u potpunosti nastali na temeljima čiste fascinacije prema likovnim mogućnostima medija s kojim sam u tom trenutku eksperimentisao – naveo je Haračić.

Autor također navodi kako ova teška i vrlo specifična globalna pojava drastično mijenja naš ubrzani način života, što se ogleda i u kustoskom tekstu koji je za izložbu napisao berlinski kustos Denis Leo Hegić.

– Trenutno, naš najvažniji fokus mora biti da se spriječi konačni zastoj umjetnosti i kulture. Digitalni prikazi su važno sredstvo za to, a prezentacija nove serije Denisa Haračića uopšte ne pati od nedostatka fizičkog kontakta. Naprotiv, digitalni prikaz djela stvorio je nove perspektive: umjetnik je prikazao sebe, što rezultira autoportretima koji se redaju poput kadrova u pokretnoj slici. Haračić nam predstavlja snimke svijeta koji je zaustavljen u vremenu – kazao je Hegić.

Izložba će biti otvorena za posjetu naredna dva mjeseca.

Haračić je vizualni umjetnik, koji trenutno radi i živi u Sarajevu, a dosad je svoj rad predstavio u više samostalnih i grupnih izložbi u BiH i svijetu. Posebno se ističe njegovo učešće na izložbi savremene umjetnosti “Museum of Now” u oktobru 2019. godine u Berlinu, nakon čega su 23 rada tog mladog umjetnika uvrštena u kolekciju te ustanove. U radu Haračić koristi kombinovane tehnike grafike, crteža, slikanja i digitalne instalacije, najčešće se baveći pitanjima grupnog i pojedinačnog identiteta kroz apstrahovane prikaze čovjekolikih formi, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.