Kultura

zbirka poezije

Hasanbegović: Vrijeme je za ružičastu haljinu kad je svijet siv

14/04/2021

Poredeći „Ženu u ružičastoj haljini“ sa prethodnom zbirkom „Neće biti djece za rat“, Dijala Hasanbegović kaže da su ove dvije zbirke mnogo različite

Izdavačka kuća „Vrijeme“ iz Zenice objavila je zbirku poezije „Žena u ružičastoj haljini“ autorice Dijale Hasanbegović.

-Vrijeme je za ružičastu haljinu onda kada je svijet siv. I možda ćemo se lagati, ali to ćemo raditi ružičasto. I lagati se, do kosti iskreno – kazala je u izjavi za Fenu Hasanbegović.

Poredeći „Ženu u ružičastoj haljini“ sa prethodnom zbirkom „Neće biti djece za rat“, Dijala Hasanbegović kaže da su ove dvije zbirke mnogo različite.

– U ‘Ženi u ružičastoj haljini’ ima mnogo više mog ličnog glasa. Ako je prva zbirka bila apokalipsa, ova je život poslije nje. Istovremeno se radi o kraju i početku. Ako je prva zbirka bila haos buke i mraka, mogu reći da je ova porod tog haosa i sudaranja svjetova. Svakako, neke teme kojima sam se bavila i u prvoj zbirci su tu, no umjesto krvnih odnosa i oproštaja s onima koji su nam rođeni, ova je knjiga oproštaj sa mladom pjesnikinjom punom bjesa, i pogled u sebe. Ova je zbirka također odluka da se nastavi živjeti, uvijek i uprkos svemu – izjavila je za Fenu Hasanbegović.

Dijala Hasanbegović je novinarka, pjesnikinja i književna kritičarka. Radila je za sedmičnik „Dani“ kao književna i pozorišna kritičarka i kao urednica portala Radio Sarajeva . Objavljivala je eseje, poeziju i kritike za različite književne časopise. Pjesme su joj prevođene na engleski, poljski i norveški; prvi engleski prevod objavljen je u The American Poetry Review (septembar, 2007). Objavila je zbirke poezije “Neće biti djece za rat” (Vrijeme Zenica, 2017) i “Žena u ružičastoj haljini” (Vrijeme Zenica, 2021).

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.