Otvara se izložba “Sarajevo – Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata”

sarajevo-6april-pozivnica

U Muzeju Sarajeva (Brusa Bezistan) sutra će, povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva, biti upriličeno otvaranje izložbe Historijskog arhiva Sarajevo “SARAJEVO – Svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata”, čiji su autori viši arhivisti Haris Zaimović i Atif Mušinović, te arhivist Saša Beltram.

– Sarajevo je grad čije pamćenje seže u daleku prošlost, grad historijskih susreta i zbivanja, grad u kojem su se susrele raznolike civilizacijske tekovine, stvorivši od njega prostor modernog evropskog društva i življenja. Poput vode koja nepresušno teče iz sarajevskih česmi, poput rijeka Miljacke, Željeznice i Bosne koje neumorno teku pronoseći nepromijenjenu dušu grada, njegovu prošlost i njegovu budućnost, tako i Sarajevo, novo ali starovremeno, moderno i tradicionalno, kazuje i kazivat će i dalje priču o sebi, o svom i o životnom putu Bosne i Hercegovine – navodi se u uvodnom panou izložbe.

Izložbom Sarajevo: svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata Historijski arhiv Sarajevo podsjeća na neke prijelomne trenutke iz prošlosti grada. Iz bogate arhivske riznice i sehare poput bljeska svjetlosti o prošlosti grada svjedoče spisi, dokumenti, fotografije, karte, plakati i razglednice, pripovijedajući priču koja čuva predaju o gradu.

Ovom izložbom predstavljena su neka historijska svjedočanstva iz 550 godina prošlosti Sarajeva. U život grada utkao se i jedan datum koji svjedoči o trajnom opredjeljenju Sarajeva i Sarajlija za univerzalne ljudske vrijednosti – mir, slobodu i život”, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.