“History Fest” posvećen važnim povijesnim obljetnicama

historijski

Udruženje za modernu istoriju najavilo je ‘History Fest’, koji će od 31. maja do 3. juna biti održan na nekoliko lokacija u Sarajevu, a ove godine posvećen je važnim povijesnim obljetnicama.

Naglašavaju da su ovogodišnjim programom nastojali približiti te davne događaje iz povijesti i raspravama o njima barem malo će pokušati objasniti povijesne kontekste u kojima se to odvijalo.

– Želimo vidjeti koja historijska iskustva imamo iz odluka Berlinskog kongresa, te koliko su principi uspostavljeni 1878. bili važni za jačanje nacionalnih država na Balkanu i koliko je to bilo važno u historijskom razvoju tokom 20. stoljeća.

Želimo vidjeti šta je značila Jugoslavija stvorena na koncu Prvog svjetskog rata, kako se mi danas sjećamo Jugoslavije i kako se revidira jugoslavenska prošlost. Konačno, koji je smisao sudbonosnih odluka 1948. i koliko je važan bio studentski pokret 1968. u kontekstu širih svjetskih procesa 1960-ih godina – navode iz Udruženja.

Podsjećaju da su sve te teme i dio međunarodnog projekta “Das Jubiliaumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte”, koji se uz podršku DAAD realizira na Univerzitetu Humboldt u Berlinu, a okuplja i naučnike s univerziteta u Beogradu, Sarajevu, Puli, Kopru i Skoplju.

Poseban dio ovogodišnjeg ‘History Festa’ je doktorska radionica pod naslovom ‘Jugoslavija kao naučni problem na doktorskim studijama’, a sudjeluju doktoranti iz mnogih država svijeta (od Kine do BiH) koji na raznim univerzitetima (Berlin, Munchen, Gratz, Regensburg, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Nikšić) pišu disertacije o historiji Jugoslavije. Osnovni smisao radionice je da se vidi na koji se način danas pišu doktorati iz historije Jugoslavije.

– Uz te debate bit će upriličene i promocije najnovijih knjiga, razgovori o spomenicima i njihovom korištenju u reviziji historije, predavanja o načinima revizije historije i sličnim temama – najavljeno je.

Sastavni dio ‘History Festa’ je i predstavljanje filmova, a pripremljena je sarajevska premijera dokumentarnog filma ‘Duh vremena’ i razgovor sa režiserom filma Lordanom Zafranovićem i scenaristicom i producenticom prof. dr. Natašom Mišković.

Iz Udruženja u najavi tog događaja podsjećaju da se 2018. navršava 140 godina od potpisivanja Berlinskog ugovora (1878), 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata i stvaranja prve jugoslavenske države (1918), 70 godina od raskida Jugoslavije i Sovjetskog Saveza (1948) i 50 godina od studentske pobune (1968).

– Sve se to desilo tako davno, ali posljedice tih događaja čine se tako bliskim u našim današnjim životima – naglašeno je.

Otvaranje ‘History Festa’ bit će upriličeno u Zemaljskom muzeju BiH, u održavat će se i u prostorima Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, te kinu Meeting Point.