HNK Mostar obilježava obljetnicu smrti književnika Ilije Jakovljevića

logorilijada

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježit će stodvadesetu obljetnicu rođenja (21. 10. 1898.) i sedamdesetu obljetnicu smrti (28. 10. 1948.) književnika Ilije Jakovljevića besplatnom predstavom “Logorilijada”, koja je nastala prema njegovoj memoarskoj prozi “Konclogor na Savi” i zbirci pjesama “Lirika nevremena” te motivima “Grobnice za Borisa Davidoviča” Danila Kiša.

Predstava će biti izvedena u HNK Mostar u nedjelju, 28. oktobra, s početkom u 20 sati, najavili su iz mostarske teatarske kuće.

Taj pozorišni komad režirao je Ivan Leo Lemo, dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Dragan Komadina, a urađena je u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika i Maticom hrvatskom Mostar.

U predstavi igraju Robert Pehar, Branimir Vidić Flika, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Boris Matić, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak.

Nakon premijerne izvedbe u Dubrovniku, 6. 10. 2018. godine, hrvatska je pozorišna kritika dobro ocijenila predstavu, pa je tako Davor Mojaš, između ostaloga, na portalu Kazalište.hr zapisao:

“Uigran, discipliniran i u potpunosti predan redateljskom rukopisu, glumački ansambl predstave predvodi Robert Pehar kao Ilija Jakovljević, koji predano i s punim glumačkim pokrićem dopisuje unutarnje lomove, bol, strah i zazore sudbine pjesnika koji se historijskim vjetrovima usprkos i torturi u totalitarnim režimima ne odriče vlastitih političkih i moralnih uvjerenja. Njegova jedina odbrana je svjedočiti – pisanjem pjesama, proznim i memoarskim zapisima koji ne trpe ravnodušnost i zazivaju i ovakva uprizorenja nezaborava radi”.