Kultura

u povodu 25. godišnjice postojanja

HNK Mostar priprema predstavu “Kraljevo” Miroslava Krleže

04/07/2019

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo ističe kako mu je iznimna čast da u povodu 25. godišnjice postojanja HNK-a Mostar postavi "kapitalno djelo hrvatske dramske književnosti"

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru, u povodu 25. godišnjice svoga postojanja, započelo je s pripremom predstave “Kraljevo”, u režiji Ivana Lea Leme, čija se premijera očekuje u rujnu ove godine.

Drama “Kraljevo” Miroslava Krleže, kako navode iz HNK-a, vjerojatno je prva ekspresionistička drama u svijetu, u kojoj su svjetlo i zvuk ravnopravni dramski partneri, s masovnim scenama u kojima se prekrivaju i međusobno nadjačavaju brojni glasovi.

Radnja se događa na Kraljevskom sajmu, jedne augustovske noći u Zagrebu pred Prvi svjetski rat, a u doba sveopćeg klanja, autor jedini izlaz iz antipatične i okrutne stvarnosti vidi u grotesknoj i fantastičnoj slici, koja se promeće u očajnički krik protiv besmisla, strahota i gluposti svijeta i vremena.

Scenom odzvanjaju glasovi prodavača, krčmara, kumeka, purgera, prostitutki, Talijana, Kineza, cirkusanata. Ironijom potpuno depatetizirana priča o vječnom sukobu muškarca i žene ovdje je samo osnova za gradnju snažnih i višeznačnih slika ljudskih odnosa i egzistencijalnih situacija koje nadrastaju uske okvire agramerskih sudbina, te poprimaju univerzalne i kozmičke dimenzije, navode u HNK-a.

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo ističe kako mu je iznimna čast da u povodu 25. godišnjice postojanja HNK-a Mostar postavi “kapitalno djelo hrvatske dramske književnosti”.

Na predstavi će se raditi sljedećih desetak dana, potom slijedi stanka do sredine augusta , a nakon toga premijera, planirana za 22. septembra, priopćili su iz HNK Mostar.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.