Tuzla

Homerova “Odiseja” otvara 17. TKT Fest

vlcsnap-2019-03-15-10h05m29s48

Predstava, kao i sama epopeja u središte priče stavlja jednog od najutjecajnijih grčkih prvaka, savjetnika i ratnika iz Trojanskog rata, Odiseja

Otvaranjem pozorišno dokumentarne izložbe Teatarska stranica posvećenoj Zijahu Sokoloviću u srijedu s početkom u 19 30, na svjetski dan pozorišta započinje 17. TKT Fest (27.03-02.04.2019) koji će ugostiti nekoliko pozorišta iz BiH ali i iz regije. Čitanjem međunarodne poruke za Svjetski dan pozorišta koju je ove godine napisao Carlos CELDRÁN, Kuba redatelj, dramatičar i sveučilišni profesor kazališne režije obilježit će se još jedna godina postojanja Teatra kabare Tuzla.

Premijerom predstave Odiseja autora Homera u režiji Vlade Keroševića gdje je asistent režije Damir Mahmutović predstavit će se publici BiH produkcija koja je nastala u suradnji Teatra kabare Tuzla i Studentske scena ADU Tuzla.
Predstava Odiseja nastala je po istoimenoj Homerovoj epopeji Odiseja, koja je uz Ilijadu jedno od najvažnijih djela antičke književnosti. Danas se smatra klasikom nemjerljive kulturne i umjetničke vrijednosti. Homer je utjecao na mnoge autore svog vremena, ali i na pisce kroz cijelu književnost do današnjih dana.

Predstava, kao i sama epopeja u središte priče stavlja jednog od najutjecajnijih grčkih prvaka, savjetnika i ratnika iz Trojanskog rata, Odiseja, koji se nakon završetka desetogodišnjeg rata pokušava vratiti u domovinu, ali uvrijedivši Posejdona, boga mora, kažnjen je da godinama luta morem i nakon mnogo godina izbivanja, vraća se u otadžbinu, doživljavajući u međuvremenu na moru i kopnu mnoge pustolovine, strahote, opasnosti i iskušenja.

Ovo je u osnovi priča o junaštvu, priča o ljubavi, vijernosti, prijateljstvu i osveti. Priča o nadljudskoj, skoro božanskoj upornosti i snazi duha i tijela, bez obzira što prema Homeru njegovo ime znači “sin boli”. Radnja cijele “Odiseje” odvija se kroz 41 dan, a započinje odmah nakon završetka Trojanskog rata. Ton i svjetlo: Nermin Brković. Igraju: Armin Filipović, Tamara Miličević-Stilić, Faruk Beganović, Irma Zukić, Borislav Matović, Alma Hasanbašić, Eurimah – Hasan Sušić, Luka Spasojević, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Ida Tursić, Asja Grabić , Mirza Mujagić, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Asja Grabić, Ida Tursić.

U četvrtak, 28.03.2019. / 19,30 / Teatar kabare Tuzla /

KOMEDIJA / SEKSI RUBLJE / autor Mishele Riml / režija Lea Anastazija Fleger /Produkcija / Kazalište Virovitica /HRVATSKA

Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na Facebook stranici Teatra kabare Tuzla.