Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hor “Modra rijeka” koncertom u Sydneyu proslavio 20 godina rada

modra_rijeka_proslava

Bosanskohercegovački ženski hor “Modra rijeka” koncertom u Town Hall Glebe Sydney obilježio je 20 godina postojanja i uspješnog djelovanja u Australiji.

Pod vođstvom muzičke direktorice Slađane Hodžić, slavljeničko veče je otvoreno pjesmom “Dobra vam noć prijatelji”, a proteklo je u lijepoj atmosferi izvedbom sevdalinki, kancona, dalmatinskih pjesama, a podršku kolegama na sceni pružio je i hor “Sevdalinka” iz Melbourna.

Voditelj programa proslave bila je Kym Vercoe, autorica scenarija i glumica u filmu Jasmile Žbanić “Za one koji ne mogu da govore”, ali i velika prijateljica BiH.

Počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels Đemila Talić-Gabriel je u znak podrške horu uručila prigodan poklon uz izraze zahvalnosti na promociji kulture Bosne i Hercegovine u Australiji, te im poručila da budu ponosne na prošlost i poželjela im puno muzičkih uspjeha u budućnosti.

Članice hora “Modra rijeka” su većinom izbjeglice koje su u Australiju došle iz BiH, ali i ostalih država bivše Jugoslavije. Različitih su godina, porijekla, religije i obrazovanja, a hor za njih predstavlja mnogo više od pjevanja.