Kultura

tzks

Hubijar: Jačamo odgovoran odnos prema institucijama kulture

19/12/2018

Dokazuje to i kroz sufninasijsku saradnju s Muzejom ratnog djetinjstva, podrškom stalne postavke koju posjete hiljade turista iz cijelog svijeta

Turistička zajednice Kantona Sarajevo u cilju poboljšanja turističke ponude, nastavlja s podrškom kvalitetnih kulturnih sadržaja koji istovremeno doprinose stvaranju boljeg imidža Kantona Sarajevo.

Dokazuje to i kroz sufninasijsku saradnju s Muzejom ratnog djetinjstva, podrškom stalne postavke koju posjete hiljade turista iz cijelog svijeta.

“Turisti u Sarajevu vrlo često u turističkim turama biraju obilazak muzeja, a posebno kada su u pitanju izložbe ratne tematike. Jednostavno, žele znati detalje jedne od najdužih opsada u istoriji modernog ratovanja i najduže opsade glavnog grada ikada, opsade Sarajeva. To dokazuje i činjenica da je Muzej ratnog djetinjstva, u svom relativno kratkom radu i djelovanju, ostvario vrlo zapažene rezultate u svijetu. Turistička zajednica Kantona Sarajevo unaprijeđuje mogućnosti za njihov daljni prosperitet, naravno u skladu s našim mogućnostima”, kazao je Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Hubijar: Kulturno – istorijske institucije su usko vezane za turizam

“Smatramo da je važno da TZ KS podržava kvalitetu i taj potez pozdravljamo. Za nas je saradnja TZ KS i MRD-a prirodna. Muzej ratog djetinjstva ne samo da je za kratko vrijeme postao jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Sarajevu, već svojim radom i priznanjima koja dobija širom svijeta kontinuirano doprinosi promociji Sarajeva kao sve važnije turističke destinacije u Evropi. Kroz ovaj program sufinansiranja TZ KS podržava našu stalnu postavku, odnosno izložbu koja predstavlja lične predmete, priče i video svjedočenja ljudi čija su djetinjstva obilježena ratom. To je višestruko nagrađivana izložba osmišljena i dizajnirana metodologijom Muzeja ratnog djetinjstva”, izjavio je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Muzej ratnog djetinjstva je dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu u programu Evropski muzej godine. Radi se o najdugotrajnijoj i jednoj od najvećih nagrada u muzejskoj industriji u svijetu. Trenutno radi na svojim novim projektima u BiH i inostranstvu, u Ukrajini, Srbiji, Libanu i SAD-u, te izrasta u međunarodno priznatu instituciju i autoritet kada je u pitanju istraživanje i prezentacija iskustva odrastanja obilježenog konfliktima.

Pored podrške Muzeju ratnog djetinjstva, Turistička zajednica Kantona Sarajevo programom sufinansiranja podržala je i druge institucije kulture i historije – Zemaljski Muzej BiH, Historijski muzej u Sarajevu, Narodno Pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55, kao i projekte pravnih i fizičkih lica u oblasti turizma, sporta i kulture, a sve s ciljem jačanja turističkih potencijala i poboljšanja imidža Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.