Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Huppert: Pozorište je za mene odsustvo mržnje

Isabelle Huppert234

– Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta, od 1962. godine širom svijeta obilježava se 27. mart, Svjetski dan teatra. Tradicija je da svake godine neko od istaknutih teatarskih predstavnika napiše poruku tim povodom, a ovaj put potpisuje je francuska filmska i pozorišna glumica Isabelle Huppert.

Ona, između ostalog, naglašava da se pozorište uvijek ponovo rađa iz svog pepela. Ono je samo konvencija koju neumorno treba rušiti. Tako ono ostaje živo. Pozorište, dodaje ona, ima bujan život koji izaziva prostor i vrijeme, najsavremeniji komadi hrane se prošlim vijekovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad se ponovo postave.

Podvlači da Svjetski dan teatra svakako nije dan u običnom smislu naših svakodnevnih života. On ponovo oživljava jedan ogroman prostor-vrijeme.

– Svi likovi koje sam glumila na sceni prate me, uloge za koje se čini da ih napuštamo kad se završi predstava ali koje vode u vama neki podzemni život, spremne da pomognu ili unište uloge koje dolaze za njima: Fedra, Araminta, Orlando, Heda Gabler, Medeja, Mertej, Blanš Diboa… Prate me i svi likovi koje sam voljela i kojima sam aplaudirala kao gledateljka. I tu pripadam cijelom svijetu. Ja sam Grkinja, Afrikanka, Sirijka, Venecijanka, Ruskinja, Brazilka, Persijka, Rumunka, Japanka, Marseljka, Njujorčanka, Filipinka, Argentinka, Norvežanka, Koreanka, Njemica, Austrijanka, Engleskinja, zaista cio svijet. Prava mondijalizacija je u tome – zapisala je.

Podsjeća da Svjetski dan teatra postoji 55 godina. Za taj period, kaže, ona je osma žena koju su zamolili da izgovori poruku, iako ne zna da li je riječ “poruka” odgovarajuća. Ističe da njeni prethodnici govore o pozorištu mašte, slobode, porijekla, govorili su o multikulturnom, ljepoti, pitanjima bez odgovora…

– Pozorište je za mene drugi, ono je dijalog, odsustvo mržnje. Prijateljstvo među narodima, ne znam tačno šta to znači ali vjerujem u zajednicu, u prijateljstvo gledalaca i glumaca, u zajedništvo svih onih koje pozorište okuplja, onih koji ga pišu, onih koji ga prevode, onih koji ga osvjetljavaju, oblače, dekorišu, onih koji ga tumače, onih koji se njime bave, onih koji u njega idu. Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon… Vjerujem da nas voli… onoliko koliko mi volimo njega… Sjećam se jednog reditelja starog kova koji je prije podizanja zavjese, iza kulisa, svako veče govorio čvrstim glasom: “Mjesta za pozorište!” Biće to riječ za kraj – zaključila je Huppert u ovogodišnjoj poruci.

Na sceni Kamernog teatara 55 povodom Svjetskog dana teatra večeras će biti izvedena kultna predstava “Umri muški”, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.