Kultura

autorice Martine Mlinarević

“Huzur” premijerno u petak na daskama Narodnog pozorišta Mostar (VIDEO)

05/02/2020

"Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije, priopćeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Mostaru

Predstava “Huzur” autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, koja govori o borbi mlade žene s opakom bolešću, premijerno će biti izvedena u petak, 7. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u 20 sati.

“Huzur” donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije, priopćeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Mostaru.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a glazbu Rambo Amadeus.

– U središtu predstave je Martina kao junak, dok je antijunak, alterego ili glas naroda – otac koji potvrđuje kćerku u slobodi, i na koncu doktor koji u Bosni i Hercegovini mnogo puta ne može realizirati svoju Hipokratovu zakletvu – kazala je redateljica Lapajne na konferenciji za novinare.

Naglasila je kako je književno djelo “Huzur” autorice Mlinarević zapravo dnevnik bitke žene s karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom, a napisan veoma osobno s puno strasti, bola, straha i s puno afirmacije žene kao takve.

Lapajne je istaknula kako huzur nije stanje nego dinamičan proces traženja huzura te kako nam se to događa čitav život i pritom usporedila huzur s traženjem identiteta koji je također dinamičan proces jer se mijenja društvo kao i mi sami.

Glavna uloga u predstavi pripala je glumici Ajli Hamzić koja je, dodaje Lapajne, zbog toga vrlo ponosna jer je riječ o jednoj vrlo hrabroj i snažnoj ženi koja je veliki borac.

Pritom je navela kako je položaj žene danas mnogo bolji u odnosu na prethodna vremena, međutim kaže, da ono o čemu govori Martina je da žene trebaju pustiti svoj glas još jače i da ga se ne trebaju bojati.

– U tijeku odrastanja mnogih žena u društvu, pa i moga osobnog, često se čuju rečenice: ‘Šuti’! i ‘Pazi šta će narod reči’! To su neke dvije stvari koje nas prate stalno u životu od nekih malih detalja do krupnih stvari. Ne postoji neko pravilo ili način ponašanja koji će goditi narodu. Narod će uvijek nači način da nas osudi, a svaki pojedinac kada zatvori oči čuje tu osudu, i zbog toga su ljudi nesretni. O tome Martina i piše i kaže da trebamo biti hrabri. Ona je hrabra, ona vrlo jasno i iskreno govori o tome kako se osjeća, a zbog toga joj vrlo često zamjeraju i osuđuju je – kazala je Hamzić.

Direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović na konferenciji je posebnu zahvalio izrazio redateljici Lapajne što je unatoč svojim mnogobrojnim profesionalnim obvezama našla vremena za Narodno pozorište u Mostaru i za sam Mostar te ustvrdio kako je njezino prisustvo zapravo veliki dobitak za kazališni život Bosne i Hercegovine.

– Predstava “Huzur” izuzetno je kvalitetno kazališno djelo i predstavlja kontinuitet dobrih projekata na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru – ocjenio je Mujkanović.

Prva repriza predstave “Huzur” održat će se u subotu, 8. februara, a nakon toga 14. i 21. februara.

Cijena ulaznice za premijeru iznosi 10 maraka, za reprize 10 maraka s popustom za učenike, studente i penzionere 5 maraka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.