"Dani srednjovjekovlja"

I ove godine u Jajcu susreti vitezova i krunidba kralja

Jajce

Bit će održano okupljanje viteških grupa koje će potom prirediti viteški mimohod centrom grada do Katakombi, gdje će biti upriličena ceremonija “krunidbe” kralja Stjepana Tomaševića

Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, u želji za poboljšanjem turističke ponude, prošle godine je prvi put organizirala manifestaciju pod nazivom “Dani srednjovjekovlja”, koja je i ove godine otvorena uporedo sa najstarijim festivalom bh. pozorišta – Pozorišne igre u Jajcu.

“Dani srednjovjekovlja” predstavljaju jednu od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u Bosni i Hercegovini, a posebnu dimenziju joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu, gdje je stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Ove godine manifestacija je otvorena 29. juna izložbom “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele”, u suradnji s JU “Muzej Tešanj”.

Centralni dio manifestacije bit će održan danas.

Kako je za Fenu izjavio direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Ante Brtan, u okviru “Dana srednjovjekovlja” bit će održano okupljanje viteških grupa koje će potom prirediti viteški mimohod centrom grada do Katakombi, gdje će biti upriličena ceremonija “krunidbe” kralja Stjepana Tomaševića.

Poslije toga, sudionici programa će preći na tvrđavu gdje će biti organizirane radionice bosančice, mačevanja i sreličarstva, te viteške igre.

– Ove godine očekujemo dolazak viteških grupa iz Stoca, Ljubuškog, Koprivnice, Klisa, Pakoštana, Šibenika, Požege i Tomislavgrada – kazao je Brtan.

U zabavnom programu će sudjelovati ansambl “Audiatur” iz Zagreba, te “Mak” teatar iz Zagreba, kao i lokalni mandolinski sastav koji djeluje u okviru HKD “Napredak”. Vatreni šou priredit će članovi viteške grupe iz Koprivnice.

Za razliku od prošle godine kada Jajce nije imalo svoje vitezove, ove godine će i jajački vitezovi paradirati svojim gradom. Kako kaže Brtan, nedavno je osnovana Udruga “Vitezovi kraljevskog grada Jajca”, a njihovo prvo predstavljanje domaćoj javnosti upriličeno je tokom otvaranja izložbe “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele”.

– Udruga trenutno broji nešto više od 20 aktivnih članova, a predsjednik je Anđelko Barić. U početku smo mislili da će najveći problem biti osigurati novce za opremanje članova Udruge, ali smo ubrzo uvidjeli da je nabavka opreme ipak najteži i najkompliciraniji dio. Za sada smo uspjeli djelomično opremiti šest vitezova i tri dame kako bi s našom viteškom grupom mogli nastupiti na ovoj manifestaciji. Odore su nam sašile vrijedne članice KUD “Jajce”, koje zaslužuju svaku pohvalu za svoj trud. Za kovanje mačeva angažirali smo našeg lokalnog kovača. Ne možemo reći da smo zadovoljni u potpunosti, ali imat ćemo dovoljno vremena da sve doradimo i učinimo što vjerodostojnijim – podvukao je Brtan.

Govoreći o budućnosti manifestacije, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i i razvoj turističkih potencijala grada Jajca nada se da će već sljedeće godine u Jajce doći i viteške grupe iz drugih zemalja.

– Imali smo kontakte sa grupama iz Mađarske, Slovačke i Rumunije koji su voljni za saradnju. Očekujemo da će ova manifestacija postati prepoznatljiva u BiH i inostranstvu, a mi ćemo se svakako potruditi da svaka sljedeća bude što bolja – podvukao je Brtan.