15. izdanje

Iako u online izdanju Pravo ljudski film festival nije izgubio suštinu

Kako u saopćenju ističu organizatori, ove godine su beskrajno nedostajali razgovori, susreti, veliko platno i užurbana, uzbudljiva festivalska atmosfera

Ovogodišnje 15. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala (PLJFF) prvi put je održano online, ali je uprkos pandemiji suština festivala očuvana.

Kako u saopćenju ističu organizatori, ove godine su beskrajno nedostajali razgovori, susreti, veliko platno i užurbana, uzbudljiva festivalska atmosfera.

– Iako se nismo fizički sreli, a festival smo organizirali na daljinu, očuvali smo sponu između filmova i gledatelja i osigurali prostor za nezavisni film koji je važniji i relevantniji nego ikad – navodi se u saopćenju.

Filmove je gledala publika iz više od trideset pet zemalja, a putem platforme pravoljudski.org zabilježen je broj od 2.547 gledatelja, sa ukupno 17.036 pregleda. Koristeći Facebook, organizaori su došli do 21.553 gledatelja, a na Instagramu do njih 11.389.

Festival je održan u trenutku kada se stvari mijenjaju iz dana u dan, iz minute u minutu, a odluku da se organizira u virtuelnom prostoru i na mreži, po riječima direktorice Festivala Kumjane Novakove, nije bilo jednostavno donijeti.

– Na samom kraju festivala, još uvijek nismo sigurni da li smo donijeli pravu odluku. Budućnost će nam to reći. U našu odbranu, želim samo reći: doista smo se trudili da ponudimo “spori” sadržaj, vrlo pažljivo osmišljan, podučavan, građen i prezentiran. Učinili smo sve da podržimo svakoga ko je na putu da (pro)misli ovo ludo vrijeme u kojem živimo… Iskreno se nadam da ćemo preživjeti i pronaći nove načine – kaže Novakova.

Film zatvaranja 15. festivalskog izdanja, “Sahrana države” Sergeja Loznitse, dostupan je na platformi pravoljudski.org do 23. decembra.

Više informacija o programu, programskim sadržajima i aktivnostima Pravo ljudski film festivala može se pratiti na pravoljudski.org i hashtag #pravoljudski15 na socijalnim mrežama, saopćeno je.