Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MOSTAR

“Identitluk” i “Sjećaš li se Dolly Bell” najbolje predstave na festivalu “Mostarska liska”

mostarska liska – nagrade

Grand prix nagradu ponijela je predstava “Identitluk”, Tanje Miletić-Oručević, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, a pod pokroviteljstvom BHRI

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave “Čorba od kanarinca”, autora Miloša Radovića, a u režiji Riada Ljutovića igranoj u čast nagrađenih, večeras je okončan festival komedije “Mostarska liska”, koji je bez obzira na pandemiju koronavirusa imao svoje zakašnjelo, 17. Izdanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je pet predstava – sve domaće produkcije, a razlog su ograničenja uzrokovana pandemijom COVID-a 19.

Grand prix nagradu ponijela je predstava “Identitluk”, Tanje Miletić-Oručević, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, a pod pokroviteljstvom BHRI.

Žiri publike i žiri medija najboljom festivalskom predstavom proglasio je “Sjećaš li se Dolly Bell” Abudlaha Sidrana, koju je režirao Kokan Mladenović, a u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. Predstava Kamernog teatra dobila je priznanja i za najbolju scenografiju. Stručni žiri dodijelio je i specijalno priznanje za nadahnutu dramsku igru mladom glumcu Kamernog teatra 55, Davoru Goluboviću, koji je utjelovio lik Dine Zolja. Golubović se prisutnima obratio video-linkom.
Video poruku publici u Mostaru poslao je i najbolji glumac prema mišljenju stručnog žirija Festivala – Emir Hadžihafizbegović za ulogu u predstavi “Sjećaš li se Dolly Bell”. Najbolja glumica festival je Ajla Hamzić (Narodno pozorište Mostar), koja igra u predstavi “Identitluk”. Specijalno priznanje – plaketa “Ahmed Obradović” uručena je reditelju predstave “Sjećaš li se Dolly Bell”, Kokanu Mladenoviću, za najbolju režiju.

Stručni žiri činili su glumac Dragan Jovičić, redatelj Ivan Lemo i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo. U žiriju medija sjedile su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su žiri publike činile Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.