Kultura

Teatar kabare Tuzla

III Festival premijera 2018. nastavlja se predstavom ”Malograđani”

28/10/2018

Predstava za djecu ''Hoću da se igram'' Šime Ešića sinoć je oduševila tuzlansku publiku.

Naime, rasprodanim ulaznicama za predstavu potvrdilo se izgrađeno povjerenje koje svojim predstavama njeguje Teatar kabare Tuzla. U prepunoj sali velikim aplauzom djeca su pozdravila i nagradila glumce koji su i ovaj put svojom izvrsnom izvedbom potakli najmlađe na interakciju, maštu, kreativno razmišljanje i razumijevanje đaka koji prvi put idu u školu.

Ulomcima predstave ”Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović upriličeno je, 25.10.2018., gostovanje glumice Ivane Milosavljević u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u organizaciji bratovštine Sv. Nikole Tavelića gdje je u punoj sali Male galerije koncertom klape Katarina i gostiju na prigodan način obilježena godišnjica smrti Katarine Kosače. Na istu noć je u produkciji Teatra kabare Tuzla izvedena monodrama ”Krojcerova sonata” autora Tolstoja u okviru programa ”Četvrtkom u pozorište” na sceni BKC-a Živinice u kojoj glavnu ulogu ostvaruje glumac Vlado Kerošević.

U sljedeći petak, 02.11.2018., s početkom u 19 30 izvesti će se premijerno predstava ”Malograđani” autora Maksima Gorkog nastalu u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Univerziteta u Tuzli. Ovu dramu Gorki je napisao na početku 19. stoljeća, tačnije 1901. godine, samo četiri godine prije ruske revolucuje 1905. godine, u trenutku kada se, u Rusiji, osjećao dolazak novog vremena i novih vrijednosti koji će beznađe pretvoriti u nadu. Gorki, vizionar, humanista i jedan od najvećih književnika svoga vremena progovorio o problemima tog beznađa kroz dramu „Malograđani“ u namjeri da otkrije uzroke, koji se moraju otklonitii u nadolazećim promje-nama.

Predstava „Malograđani, koju izvodi Teatar kabare Tuzla u okviru III Festivala premijera 2018.govori o malograđanskom načinu života, toga vremena u Rusiji, koji uzrokuje velike turbulencije u društvu na planu sukoba generacija u spahijskoj obitelji, koja je u samom središtu zbivanja ove drame i koja se radi toga raspada do potpune usamljenosti i apsolutne otuđenosti. Pored toga u drami je obrađen sukob liberalnog i konzervativnog pogleda na život i budućnost. Konflikt bogatih i siromašnih, kao i ostvarenih i neostvarenih ljudi je, također, nešto čime je protkan siže ove drame. Dakle sve ono što je izuzetno konotativno sa vremenom u kome, mi danas i ovdje, žimo, nešto što nas se duboko tiče i iz čega ne možemo da izađemo i kao pojedinci, a i kao društvo u cjelini.

U predstavi glumci poslije svakog čina, drame, mijenjaju uloge, pred publikom, pa se može vidjeti kako jedan glumac u toku izvođenja predstave igra dva do tri lika. Mentorstvo i režija: Jasmina Čelebić-Tanović, Sanela Babić i Vlado Kerošević / Komentor: Irfan Kasumović / Svjetlo i ton: Nermin Brković. U predstavi igraju studenti glume: Hasan Sušić, Luka Spasojević, Borislav Matović, Aleksandar Ševo, Mirza Pinjić, Armin Filipović, Faruk Beganović, Mirza Mujagić, Tamara Miličević-Stilić, Irma Zukić, Ida Tursić, Asja Grabić, Alma Hasanbašić, Nikolina Gagić.

U okviru III Festivala premijera možete pogledati još dva programska sadržaja:

• ČETVRTAK, 08.11.2018. u 19,30 / OMAŽ / ŠimoEšić
Književnovečeposvećeno 50-toj godišnjiciumjetničkograda, književnika, pjesnikazadjecuŠimeEšića. / Produkcija: Teatarkabare Tuzla / ULAZ BESPLATAN

• PETAK, 09.11.2018. u 18,00 / „IZMISLIONICA U SELU PRIČEVAC“ / PREDSTAVA ZA DJECU, PRAIZVEDBA / Autor: ŠimoEšićProdukcija: Teatarkabare Tuzla

Cijene ulaznica u slobodnoj prodaji za odrasle je 7 KM, za studente 5 KM, za djecu 5 KM. Sve informacije i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla.

Svoje ulaznice možete preuzeti svakim danom u periodu od 17-19 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.