Ilustrovana knjiga Čarobnjak iz Oza u Pozorištu mladih Sarajevo

Ilustroavan knjiga za djecu – carobnjak iz oza

U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 18. oktobra u 12:00 sati biće promovirana ilustrovana knjiga za djecu po motivima predstave Čarobnjak iz Oza u režiji Adisa Bakrača, a u izdavaštvu Buybooka.

Autor teksta ove ilustrovane knjige je dramaturg predstave Segor Hadžagić, a ilustracije likova radio je Roman Sulejmanpašić. U projektu su učestvovali likovni umjetnici i dizajneri: Sandra Ozimica, M. Furkan Hizir i Dejan Slavuljica.

Glavna urednica ove ilustrovane knjige za djecu je Dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo, koja najavljuje da će ovakvi edukativno-umjetnički projekti postati praksa pratećih aktivnosti pozorišnog repertoara koji se odnosi na djecu i mladji uzrast gledalaca.

“Ovaj zajednički projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka najavljuje novu ediciju ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika i saradnju od šireg značaja za kulturu kroz spoj izvodjačkih umjetnosti i klasične književnosti za djecu i mlade. Naše pozorište ima obavezu da kroz edukativnu funkciju izvodjačke prakse brine o najboljim metodima za primjenu ishoda učenja, prateći klasične internacionalne i domaće književne i folklorne naracije. Spoj vizuelnih, izvodjačkih umjetnosti sa književnošću, kroz projekte koji uključuju različite medije, kao i načine umjetničkog izražavanja, smatram imperativnim za jačanje kulture za najmladje uopšte, razvoj umjetnosti namijenjene djeci, kao i edukativnih procesa koje smo u obavezi da pratimo“, izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.