nps

Imenovani umjetnički direktori Drame i Opere NPS-a, konkurs za direktora Baleta se ponavlja

Narodno kazalište u Sarajevu
25.06.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Narodnog pozorista Sarajevo (NPS). Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Za umjetničkog direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo konkurs će biti ponovljen, s obzirom na to da pristigle prijave nisu ispunile predviđene uslove

U petak, 15. 10. 2021. donesena je Odluka o izboru i imenovanju umjetničkih direktora Drame i Opere. Za umjetničku direktoricu Drame imenovana je Vedrana Božinović, a za umjetničkog direktora Opere Leonardo Šarić.

Vedrana Božinović je diplomirala 1998. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. Pohađalaworkshopove u BiH i Hrvatskoj, a na Britanskoj akademiji za izučavanje scenskih borbi u Londonu završila osnovni kurs scenskih borbi i mačevanja. Stekla zvanje magistrice umjetnosti (2005) na Essex University (East 15 ActingSchool) u Londonu, Odsjek gluma.

Ostvarila je uloge u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo, Kamernog teatra ’55, Otvorene scene Obala, u CorbettTheatre u Londonu, u minhenskomResidensTeatheru ), u produkciji MESS-a i u nezavisnim produkcijama. Glumila u filmovima Savršeni krug, Prvo smrtno iskustvo, Zemlja Komančija, Iza neprijateljskih linija, Flickerbook, Naša svakodnevna priča, Djeca, Smrt u Sarajevu i tv. projektima Kako sam poljubio svoj nos, Viza za budućnost, Žene s broja 13…

Stalni je član Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 2007. godine i prva je žena na poziciji umjetničkog direktora u historiji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Leonardo Šarić je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek solo pjevanje kod prof. Paše Gackić. Već tokom studija uspješno nastupa najprije u manjim, a potom i u većim ulogama opernog repertoara u kojima do izražaja dolazi njegov upečatljivi basovski glas: Nabucco, Tosca, Šišmiš, Evgenij Onjegin (Gremin), Ero s onoga svijeta (Gazda Marko), Rigoletto(Sparafucile), Služavka gospodarica (Umberto), Nabucco (GranSacerdote), GianniScicchi (Simone), Carmen (Zuniga), La Traviata (Dr. Grenvil), La Boheme (Alcindoro), Don Pasquale (Notar), Hasanaginica (Sazlija), Nikola Šubić Zrinjski (Alapić), Ježeva kućica (medo)… Uspješno je nastupao na mnogim koncertima u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i drugim značajnim orkestrima. Solista je Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Za umjetničkog direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo konkurs će biti ponovljen, s obzirom na to da pristigle prijave nisu ispunile predviđene uslove.