Kultura

Inkluzivni mjuzikl “Crvene cipelice” u Sarajevu

30/09/2017

Humanitarna volonterska organizacija „Ruku na srce“ i Udruženje za afirmaciju dječjeg stvaralaštva “Svitac” iz Beograda, uz podršku vlade Kantona Sarajevo, pozivaju Vas da u subotu 30. septembra 2017. u 16.00, u sali Međunarodnog Centra za djecu i omladinu na Grbavici, prisustvujete premijeri inkluzivnog mjuzikla “Crvene cipelice”.

Mjuzikl je rađen po adaptaciji bajke “Čarobnjak iz Oza”, u režiji Ksenije Mirković. Jedinstven je po tome što ga izvodi preko tridesetero djece sa različitim razvojnim smetnjama (autizam, razvojna disfazija, cerebralna paraliza, oštećenje sluha…) uz pomoć članova porodice i prijatelja. Ovo je, ujedno, prvi mjuzikl ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

Od premijere u Beogradu, 8. maja 2016. godine, mjuzikl je u Srbiji odigran preko deset puta. Nacionalna televizija Srbije RTS predstavu je ekranizovala.

Gostovanje “Crvenih cipelaica” u Sarajevu rezultat je saradnje autora predstave, Udruženja “Svitac” i organizacije “Ruku na srce”, uz podršku vlade Kantona Sarajevo.

“Ruku na srce” (Sarajevo) – Humanitarna volonterska organizacija čija je misija činiti ljude sretnim kroz različite aktivnosti i pružanje pomoći. Veći realizovani projekti: “Srca osjećaju, ruke stvaraju“, „Doniraj – vama bespotrebno, nekome korisno“, rad sa djecom bez roditeljskog staranja i akcija „Nijedno dijete bez paketića“.

“Svitac“ (Beograd) – Neprofitno udruženje iz Beograda. Radi na socijalnoj integraciji i inkluziji djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Do sada su radili sa više od četrdesetero djece uzrasta od 8 do 22 godine, organizujući radionice, koncerte, javne nastupe, snimanja u studiju, časove glume.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.