Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jedini u regionu

Inovacija u Kamernom teatru 55, praćenje predstava uz titlove (VIDEO)

FNA_133718

Marketing menadžer Kamernog teatra 55 Mirza Muzurović kazao je u razgovoru za Fenu da su vrlo ponosni što su uspjeli implementirati tako veliku stvar

Kamerni teatar 55 jedini je teatar u regionu, ali i znatno šire, gdje posjetioci imaju priliku koristiti ‘pametne naočale’, inovaciju namijenjenu gluhim i nagluhim osobama, ali i onima koji ne govore bosanski jezik.

Marketing menadžer Kamernog teatra 55 Mirza Muzurović kazao je u razgovoru za Fenu da su vrlo ponosni što su uspjeli implementirati tako veliku stvar i omogućiti osobama koje imaju problema sa sluhom i strancima da uživaju u njihovim predstavama.

Publika je krajem januara svjedočila revoluciji u Kamernom teatru 55, kada je izvedena kultna predstava “Žaba” Elmira Jukića te koristila nova tehnološka rješenja uz opciju izbora titlova na engleskom, talijanskom, francuskom, turskom i bosanskom jeziku.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović tvrdi da takvih naočala nema ni u etabliranim evropskim teatrima te je najavio da će uskoro u tom pozorištu ugraditi i lift za osobe sa invaliditetom.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Mathew Field, koji je gledao predstavu sa pametnim naočalama, bio je impresioniran ovim tehnološkim rješenjem.

– Inovacija je zaista fantastična i svi smo zadovoljni – kazao je Field.

Pametne naočale osigurane su sredstvima kompanije Viza, a podršku je dala i kompanija Ankora, čiji je tim stručnjaka besplatno razvio specijalni softver za titlovanje predstava.