Kultura

Sarajevo

Instalacija “Dokaz” umjetnice Anite Zečić u Muzeju zločina protiv čovječnosti

19/07/2019

Instalacija "Dokaz" sastoji se od 120 tegli različitih veličina i osam lopata

Umjetnička instalacija koja simbolizira masovne grobnice “Dokaz” umjetnice Anite Zečić, posvećena civilnim žrtvama općine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, bit će predstavljena danas u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu.

Nakon “Putujućeg spomenika Prijedor ‘92” i “Mjesta zločina”, instalacija “Dokaz” je treći dio projekta “Prijedor ‘92”, koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Instalacija “Dokaz” sastoji se od 120 tegli različitih veličina i osam lopata. Devedesetdevet tegli, koje simbolišu masovne grobnice napunjene su zemljom sa lokacija gdje su one i pronađene. Preostala 21 tegla bit će postavljena iznad starih zahrđalih lopata, u ‘lebdećem’ položaju, kako bi predstavile grobnice koje još uvijek nisu pronađene i čije lokacije još uvijek nisu poznate.

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica. Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni: naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identifikovanih osoba, saopćeno je iz Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.