nps

Intenzivne pripreme za premijeru opere “Prodana nevjesta”

211026_vucic-2 (1)

Režiju potpisuje Jelena Bosančić, a dirigent je Josip Šego. Za naslov ove komične opere u tri čina, veže se i početak rada sarajevske Opere

Solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo zajedno sa Sarajevskom filharmonijom, intenzivno rade na pripremi operne predstave “Prodana nevjesta” Bedricha Smetane, koja će 30. novembra premijerno biti prikazana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Režiju potpisuje Jelena Bosančić, a dirigent je Josip Šego. Za naslov ove komične opere u tri čina, veže se i početak rada sarajevske Opere.

“Prodana nevjesta” Bedřicha Smetane premijerno je postavljena 9. novembra 1946. godine, a to je datum za koji se smatra službenim početkom rada sarajevske Opere, saopćila je press služba Narodnog pozorišta.

U ovoj godini, na pomenuti datum, Opera će obilježiti 75 godina postojanja. Među prvim dirigentima sarajevske Opere bio je Konstantin Bernhard, a u paru sa Oskarom Danonom dirigovao je “Prodanom nevjestom”. Režiser je bio Rudolf Ertl, koreograf Eduard Venier a scenograf Roman Petrović.

Nakon premijere iz 1946. godine, “Prodana nevjesta” je postavljana još tri puta na sceni Narodnog pozorišta (14. 6. 1961., 25. 5. 1974. i 7. 1. 1984. godine).

Svjetski dan opere obilježen je 25. oktobra, a dirigent Sarajevskeo opere Dario Vučić rekao je kako je upravo 75. godišnjica dokaz da opera ima svoje mjesto u Bosni i Hercegovini, te istakao kako je to jedna od najstarijih institucija muzičke kulture u našoj zemlji koja je uvijek imala svoje velikane koji su je proslavili i kao djelo ali i kao kuću iz koje su potekli.

Za Sarajevsku operu vežu se velika imena poput Ljiljane Molnar – Talajić, Ivica Šarić, Amila Bakšić, Radmila Smiljanić i drugi velikani opere, navodi se u saopćenju.