kulturna manifestacija

Interesantni sadržaji i ove sedmice u okviru „Mostarskog ljeta 2022“

20.07.

Više informacija o manifestaciji i sadržajima možete pronaći na web stranici: www.mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram

Interesanti sadržaji i ove sedmice su rasporedu međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

Večeras u 20 sati bit će održana promocija knjige “Šta nakon sada” autorice Aldine Pinjić u Centru za kulturu Mostar.
Knjiga „Šta poslije sada“, mlade autorice Aldine Pinjić, objavljena je u izdavačkoj kući BMG Bosanska medijska grupa, u prijevodu na bosanski jezik. Izvorno, knjiga je početkom 2021. godine izašla na njemačkom jeziku, u Beču, gdje je izazvala veliku pažnju javnosti, tako da je odlukom obrazovnih vlasti knjiga u dvanaest škola uvrštena kao lektira. Kasnije su nastavljeni razgovori i sa drugim školama.

Aldina Pinjić u svom kratkom romanu piše o teškim vremenima i izazovima sa kojima se susreću mladi, stavljajući akcenat na periodu vladanja pandemije Covid. Ona potencira važnost sistema pomoći mladima i važnost porodice u takvim situacijama. Knjiga je prilagođena mladima, a mogu je čitati i osobe u zreloj dobi. Aldina Pinjić je objavila knjigu „Šta poslije sada“ sa samo 14 godina života, ukazujući na poseban talenat i predanost pisanoj riječi.

Promociji knjige će pored autorice prisustvovati i promotori Mehmed Pargan (urednik izdanja) i Enisa Alibalić.
Sutra, srijeda, 20.07., u 20 sati, na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bit će izveden multimedijalni performans “Hadžera” u režiji Riada Ljutovića.

„Hadžera“ je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara … Priča je ovo o prekinutim nadanjima, snovima, zaustavljenim koracima. Sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme stradanja bošnjačkog naroda iz cijele BiH. Dvije čiste duše se susreću negdje gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedajući svoje patnje i stradanja svakome ko želi da ih sluša.

Zatim, u četvrtak, 21.07., u Institutu Yunus Emre bit će otvorena izložba “Mostar u osmanskim dokumentima” autora H. Yildirim Aganoglua sa početkom u 20 sati.

U Narodnoj biblioteci Mostar, u petak, 22.07., bit će upriličena promocija zbirke političkih eseja “Razaranje Bosne” autora Jusufa Trbića, sa početkom u 20 sati.

Rukopis „Razaranje Bosne“ Jusufa Trbića je intelektualno i spisateljski raskošna zbrirka političkih eseja koja odražava autorov kritički sud prema savremenom svijetu, a napose bosanskohercegovačkim ne/prilikama. U tipično trbićevskom stilu, a mogu to reći budući da prilično poznajem autorov spisateljski opus, kritika društvenih fenomena i pervertirane svijesti aktera našeg društva nerijetko se zaodijeva ruhom cinizma, a što čitanju rukopisa daje svježinu, dinamiku i, u mnogo prilika, anegdotski karakter. Taj dio Trbićevog stila posebno naglašavam, jer on odražava piščev kako osobni karakter, njegovu prkosnost i nesalomljivost – usprkos svemu, tako i karakter same društvene stvarnosti koju nemilosrdno kritički secira.
Ulaz je slobodan za sve posjetioce. Sponzori manifestacije su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Grada Mostara i kompanija BH Telecom.

Više informacija o manifestaciji i sadržajima možete pronaći na web stranici: www.mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.