Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

multinacionalna grupa

Internacionalni bend “Sevkas Derman” iz Beča svira sevdah

Sevkas Derman

“Sevkas Derman” je internacionalna grupa nastala 2017. godine u Beču, okićena različitim nacijama, kulturama, običajima, jezicima…

Kulturne granice između naroda i civilizacija nikad se nisu više prožimale kao danas kada živimo u globalnom društvu koje je dodatno isprepleteno migracijama. Ovo prožimanje se na najbolji način osjeti kroz muziku gdje svjedočimo spajanju različitih stilova i formi pri čemu nastaju novi muzički izrazi, piše Anadolu Agency (AA).

Austrija je početkom 2019. imala 8.859.992 stanovnika, od čega 1.439.401 ili 16,2 posto stranaca, pokazuju podaci Statističkog zavoda.

Državljani Njemačke predstavljaju najveću stranu grupaciju sa 192.462 pripadnika. Na drugom mjestu su državljani Srbije sa 121.547, slijede Turci (117.262), Rumuni (112.699) pa državljani Bosne i Hercegovine (95.865), Mađarske (82.732), Hrvatske (80.008), Poljske (63.436), Bugarske (29.942), Kosova (25.544), Makedonije (23.427), Slovenije (20.174)…

S prostora bivše Jugoslavije u Austriji živi 366.565 građana. Naravno ove brojke ne pokazuju realno stanje jer su mnogi useljenici stekli austrijsko državljanstvo, a njihovi potomci najčešće imaju samo austrijsko državljanstvo. Svaki narod sa sobom donosi svoju kulturu, tradiciju, a prožimanjem muzičkih stilova nastaju nove vrijednosti.

Muzikom protiv ksenofobije

Intenziviranjem migracija zadnjih godina upravo muzika zauzima istaknuto mjesto u borbi protiv ksenofobije koja je sveprisutnija u Evropi zbog jačanja desničarskih organizacija i skupina. Muzika je ponovo u praksi pokazala da je univerzalni jezik kojeg svi razumiju.

“Sevkas Derman” je internacionalna grupa nastala 2017. godine u Beču, okićena različitim nacijama, kulturama, običajima, jezicima… koju su muzika i ljubav prema istoj spojili u jedno.

Specifični su po tome što obrađuju i sviraju sevdah na sebi svojstven način, a cilj im je privući mlađu publiku koja vodi porijeklo s područja bivše Jugoslavije.

Zanimljivo je istaknuti kako su došli na ideju naziva grupe „”Sevkas Derman”. Riječ sev je skraćenica od sevdalinke, riječ kas ima značenje kaside, a riječ derman znači lijek.

Umjetnici iz različitih država

Saradnja mladih i talentovanih umjetnika iz različitih država okupljenih u Beču dovela ih je do inspirativnog projekta. Od bosanskih sevdalinki, melodija pod utjecajem džeza pa do orijentalnih ritmova i svojih aranžmana, grupa “Sevkas Derman” spaja te komponente u jedinstvenu harmoniju.

“Sretni smo što svjedočimo svakodnevnom povećanju interesovanja publike, a posebno se nadamo odazivu mlađih generacija koje su rođene u Austriji, kao i ‘Sevkas Derman'”, kaže harmonikaš Anel Ahmetović za Anadolu Agency (AA).

On je kazao da će uspjehom smatrati ako probude pažnju kod mlađe populacije, jer bi se time probudili novi talenti, koji će “održavati” sevdalinku.

“Sevdalinka je dio bosanskog identiteta i jedinstvena na svijetu. Od njih očekujemo da će nastaviti putem kojeg mi trenutno krčimo”, pojašnjava za AA Elnur Mujezinović, vokal u bendu.

Ovu multinacionalnu grupu čine mladi ljudi različitih zanimanja i poziva.

Mujezinović je vokal u bendu i dolazi iz BiH kao i Anel Ahmetović koji svira harmoniku i rukovodi bendom.

Elnaz Roshtkhari svira tradicionalni iranski instrument santur i dolazi iz Irana kao i Saeid Borna koji svira klavir. Srbijanac Miloš Vukadinović je zadužen za klarinet i saksofon. Iz Austrije su Hannes Laszakovits koji svira kontrabas i Alexander Hewlett koji svira bubnjeve, dok je Muamer Džanković iz Sandžaka zadužen za menadžerisanje cijelog projekta. Njegova zadaća je dogovaranje nastupa i kontakti s medijima.

Članovi grupe “Sevkas Derman” se trenutno pripremaju za koncert koji će se održati u subotu u glavnom gradu Austrije na kojem se očekuje publika različitih generacija, jezika, nacija i vjera, a koje spaja ljubav prema sevdahu.