Novogradski dani

Internacionalni festival folklora i tradicionalne muzike u Centru “Safet Zajko”

festival src safet zajko3

Za petak (28. juna u 21 sat) navečer najavio je koncert zabavne muzike na kojem će nastupiti Dženan Lončarević, u okviru ‘Novogradskih dana’ ispred sportske dvorane Dobrinja

Peti međunarodni festival folklora i tradicionalne muzike, koji se drugu godinu održava u okviru tradicionalne manifestacije ‘Novogradski dani’, otvoren je sinoć u Centru ‘Safet Zajko’. Publika je uživala u nastupima domaćih i inostranih kulturno-umjetničkih vokalnih i folklornih grupa.

Festival je otvoren sevdalinkom u interpretaciji vokalne grupe ‘AŠK sevdah’, koja djeluje u okviru KUD ‘Željezničar’ iz Sarajeva. Nakon toga nastupile su mažoretkinje Doma za kulturu ‘Aco Karamanov’ iz Republike Makedonije.

– Mnogobrojnoj publici predstavili su se i članovi KUD ‘Bulbul’ Sarajevo, Folklorni ansambl ‘Border’ iz Izmira Republika Turska, KUD ‘Preslica’ iz Zagreba, KUD ‘Gajret’ Sjenica iz Srbije, Folklorni ansambl ‘Aco Karamanov’ iz Makedonije, KUD ‘Vrelo Ribnice’ Podgorica (Crna Gora), KUD ‘Dobrinja 93’ iz Sarajeva, KUD ‘Bratinačko srce’ Bratina iz Hrvatske, kao i KUD ‘Gajret’ iz Sarajeva – navode iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Tajib Delalić poželio je dobrodošlicu gostima i posjetiocima, a predsjednik Udruženja ‘Bh folk festa’ Sahudin Kačar pozvao ih je da uživaju u igri, pjesmi i muzici.

Općinski načelnik Semir Efendić kazao je da je internacionalni festival dio ‘Novogradskih dana’, manifestacije koja traje cijeli juni, a kulturno-zabavni sadržaji namijenjeni su svim generacijama.

Za petak (28. juna u 21 sat) navečer najavio je koncert zabavne muzike na kojem će nastupiti Dženan Lončarević, u okviru ‘Novogradskih dana’ ispred sportske dvorane Dobrinja.

Internacionalni festival održava se pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, a u organizaciji KUD ‘Bulbul’ i Udruženja ‘Bh folk fest’. Traje dva dana, subotu i nedjelju.