Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko na koncertu u regionalnom kampu ‘Srebrenica Music Camp 2018’ (FOTO)

inzko srebrenica koncert

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je posjetio Srebrenicu gdje je prisustvovao na mini koncertu učesnika prvog regionalnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018”, koji organizuje “Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, uz finansijsku podršku “Fonda Otvoreno društvo BiH” i organizacije “Bauern Helfen Bauern”.

– Svi govore isti jezik, jezik muzike i svi se razumiju. Fantastično da su u Srebrenicu došli mladi muzičari iz Srbije, Hrvatske i BiH. Mislim da su oni najbolji dokaz da se može živjeti zajedno i ovo je dokaz danas u Srebrenici. Djeca fantastično sviraju – kazao je Inzko.

Osnivačica fondacije Bauren helfen Bauren Doraja Eberle kazala je da je visoki predstavnik u BiH pozvan od djece učesnika kampa i da se veoma rado odazvao pozivu.

– Djeca nam pokazuju da svi skupa možemo funkcionisati, voljela bih da više političara dođe i vide kako jedni druge poštuju. Djeca odraslima daju lekciju kako mogu funkcionisati stvari u BiH – kazala je Eberle.

Kamp “Srebrenica Music Camp 2018” trajat će do 4. augusta, a učestvuje 150 djece iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Cilj kampa jeste da se kroz orkestarske i horske radionice omogući pristup kulturi i umjetnosti, koji će učesnike potaknuti na interkulturalni dijalog, razumijevanje i saradnju.

Učesnici kampa imaju priliku da se upoznaju i rade s vrhunskim i svjetskim stručnjacima, kao što je Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji će ujedno i dirigovati završnim koncertom 3. augusta u Kulturnom centru u Srebrenici.