Kultura

Direktor NUBBiH-a

Ismet Ovčina na godišnjoj Generalnoj skupštini IFLA-e 2022

26/08/2022

Jednom godišnje se održava skupština na kojoj se sastaju bibliotekari iz raznih zemalja članica IFLA-e, te analiziraju i razmjenjuju svoja iskustva u primjeni bibliotečkih standarda u praksi

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) Ismet Ovčina učestvovao je na Generalnoj skupštini IFLA-e (International Federation of Library Associations and Institutions – Međunarodni savez bibliotekarskih društava i ustanova), koji je održan u hibridnom formatu, u Nacionalnoj biblioteci Nizozemske (Koninklijke Bibliotheek) u Hagu.

Jednom godišnje se održava skupština na kojoj se sastaju bibliotekari iz raznih zemalja članica IFLA-e, te analiziraju i razmjenjuju svoja iskustva u primjeni bibliotečkih standarda u praksi.

Nakon pozdravnih poruka i otvaranja Generalne skupštine, kojom je predsjedavala Barbara Lison, predsjednica IFLA-e i uspostave kvoruma, usvajanja agende i zapisnika sa prošlogodišnje Generalne skupštine, učesnici su imali priliku čuti odgovarajuće prezentacije i izvještaje.

Sjednica Generalne skupštine IFLA-e je zaključena sa prihvaćenim informacijama o dinamici održavanja svjetskih kongresa IFLA-e u narednom periodu i zahvalama svim učesnicima što su bili dio Generalne skupštine IFLA-e u specifičnim uslovima.

NUBBiH je aktivna članica IFLA-e, a Ismet Ovčina je bio član Stalnog komiteta IFLA-e za nacionalne biblioteke u periodu od 2011. do 2019. godine, saopćeno je iz NUBBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.