gradačac

Ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića premijerno izvedena predstava “Zemlja koja diše”

l_2393d2e1b6a830396dc4e3d3d24bc4b0

„Zemlja koja diše“ je rađena po tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića. Dramaturški je obrađena, ali je ostala hronika koja govori o dijelu historije BiH dugom 250 godina

– Bila je to pozorišna čarolija pred više stotina gledalaca, uz desetominutni aplauz i poziv na bis popraćen ovacijama. Mnogi od zainteresovanih ostali su pred kapijama Gradine, jer više nije bilo slobodnih mjesta ni za stajanje. Publika nije krila oduševljenje nesvakidašnjim pozorišnim događajem u jedinstvenom ambijentu kule Husein-kapetana Gradaščevića.

Vrhunska izvedba glumačkog ansambla pod režiserskom palicom Šemsudina Gegića opravdala je veliko interesovanje gradačačke, ali i šire publike, koja je tražila ulaznicu više. Potpuni ugođaj historijske hronologije tematizirane u predstavi, koja se proteže od Husein-kapetana Gradaščevića i pokreta za nezavisnost Bosne i Hercegovine do ratnih dešavanja od 1992. do `95 godine, postignut je ambijentom gradačačke kule koja je, kroz navedeni period, uvijek bila konstanta i simbol bosanskohercegovačke državotvorne borbe za nezavisnost.

„Zemlja koja diše“ je rađena po tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića. Dramaturški je obrađena, ali je ostala hronika koja govori o dijelu historije BiH dugom 250 godina.

Dramaturšku obradu i režiju uradio je međunarodno priznati bosanskohercegovački pozorišni i filmski režiser Šemsudin Gegić koji ističe da je glavni lik predstave kula Husein-kapetana Gradaščevića koja se pojavljuje u svakom od nas koji živimo u „Zemlji koja diše“.

Glumački ansambl čine glumci Narodnog pozorišta i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla: Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović. Za potpun umjetnički doživljaj pobrinula se kostimografkinja Vesna Teodosić, Una Stjepić je bila zadužena za šminku i maske, majstor svjetla je Zijad Sejdinović, a inspicijent Dragan Krstić.

Ovaj vrlo zahtjevan projekat pokrenuo je i realizovao producent predstave Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“ – Bibliotečke scene u Gradačcu, koji je najavio mogućnost igranja predstave i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.