Dani poezije

Istaknuti bh. književnik Mirsad Bećirbašić posjetio NUBBiH

becirbasic mirsad nubbih

Poseban doprinos Bećirbašić daje kroz angažman u ulozi člana komisije za odabir kandidata za nominaciju prestižne nagrade u oblasti književnosti za djecu i mlade Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

U okviru obilježavanja Dana poezije, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina, sa saradnicom Adelaidom Grabovica, ugostio je bosanskohercegovačkog književnika, autora brojnih djela za djecu i mlade Mirsada Bećirbašića.

U saopćenju NUB-a BiH se navodi da je Mirsad Bećirbašić dugogodišnji je prijatelj, gost i saradnik Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, urednik pojedinih dječijih izdanja NUB-a BiH, sa kojim je ova institucija realizirala brojne aktivnosti, projekte i događaje koji se tiču književnosti za djecu i mlade, njenoj promociji i afirmaciji.

Poseban doprinos Bećirbašić daje kroz angažman u ulozi člana komisije za odabir kandidata za nominaciju prestižne nagrade u oblasti književnosti za djecu i mlade Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Tema današnjeg susreta prije svega je bila nominacija kanditata za ALMA 2024, o kojoj je Bećirbašić dao mišljenje, prijedloge i sugestije. Također, na prijedlog direkora Ovčine, dogovorena je organizacija književnog susreta i promocije književnika te promotora književnosti za djecu i mlade, koja bi se realizirala u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u skorijem periodu, saopćeno je iz NUB-a BiH.