Kultura

srebrenica

Ivan Kordić dobitnik Nagrade “25. novembar”

26/11/2021

Ovogodišnja svečanost organizirana je u Srebrenici, uz prisustvo velikog broja posjetilaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine

Sedmični list ‘Stav’ šestu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu ‘25. novembar“, a u 2021. godini stručni žiri u oblasti ‘Životno djelo’ odlučio je jednoglasno da nagrada pripada književniku Ivanu Kordiću.

Predsjednica žirija je doc. dr. Ena Begović-Sokolija. Nagradu za ‘Knjigu godine’, žiri pod predsjedavanjem književnika Almira Zalihića, jednoglasno je dodijelio književniku Dragoslavu Dedoviću za knjigu poezije ‘Zemlja pod abažurom’ (Buybook, 2021).

Visoki pokrovitelj Nagrade ‘25. novembar’ u 2021. godini je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Ovogodišnja svečanost organizirana je u Srebrenici, uz prisustvo velikog broja posjetilaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Taj svečani dan počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida, u Memorijalnom centru Potočari, nastavio defileom ulicama Srebrenice. Nakon državne himne, ispred Doma kulture u Srebrenici, uslijedilo je i puštanje balona sa motivima državne zastave.

Generalni sponzor manifestacije BH Telecom prepoznao je značaj ulaganja u kulturu i obrazovanje, što su dokazali kontinuiranim podržavanjem projekata, širom Bosne i Hercegovine.

– BH Telecom podržava projekte iz oblasti kulture i obrazovanje i druge korisne projekte što potvrđuje tezu da BH Telecom, kroz takve aktivnosti, veći dio dobiti kao društveno odgovorna kampanja vraća zajednici – istakao je predstavnik te kompanije Sadik Džidić i, u ime BH Telekoma čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Uprave BBI banke Emina Šišić istakla je zadovoljstvo što je upravo na taj značajan dan u Srebrenici.

– Kao BBI banka, dajemo podršku takvim projektima u našoj domovini, više od dvadeset godina. Naš cilj jeste da podržimo povratnike. Tokom 2014. godine smo osnovali poslovnicu u tom gradu, investirali u prostor uz podršku prijatelja iz Turske. Sredstva koja smo usmjerili, omogućila su održivi projekt u Istočnoj Bosni. Nadam se da ćemo nastaviti ovim putem – istakla je Šišić.

Visoki pokrovitelj Nagrade ‘25. novembar’ u 2021. Šefik Džaferović obratio se videoporukom jer nije mogao prisustvovati, zbog obilaska simboličkih mjesta bitnih u kulturi sjećanja u vezi s obilježavanjem Dana državnosti.

– Dan državnosti BiH – 25. novembar, predstavlja datum od najvišeg značaja za državu Bosnu i Hercegovinu. Taj dan, 1943. godine, zasjedanjem ZAVNOBiH-a obnovljen je suverenitet i teritorijalni integritet BiH čime je potvrđena multietnička priroda Bosne i Hercegovine. Temeljni dio bh. identiteta jeste kulturno i književno naslijeđe svih naroda BiH te predstavlja bitan, nezamjenjiv dio identiteta BiH. Od najvećeg značaja je da Dan državnosti obilježavamo i kroz manifestacije poput dodjele ove nagrade kojima se promovira bh. književnost i kultura – istakao je Šefik Džaferović, uz čestitku svim dobitnicima Nagrade ‘25. novembar’ poimenično.

Predsjednica žirija za Nagradu ‘25. novembar’, u kategoriji za životno djelo, Ena Begović-Sokolija pročitala je obrazloženje za tu nagradu književniku Ivanu Kordiću.

– Na zasjedanju 22. novembra 2021. godine, žiri za dodjelu nagrade jednoglasno je odlučio da nagrada za životno djelo iz oblasti umjetnosti bude dodijeljena književniku Ivanu Kordiću. Tu odluku žiri temelji na ocjeni cjelokupnog književnog rada Ivan Kordića kao i njegovog značaja za književnost i kulturu u Bosni i Hercegovini. Ivan Kordić bh. je i hrvatski pjesnik, pripovjedač, esejista i antologičar, koji je radio i kao televizijski novinar, publicist, kritičar i urednik. Bio je i član redakcije časopisa Lica, časopisa Život te urednik u informativno-političkom programu RTV Sarajevo. Cjeli Kordićev opus je jedna otvorena kuća, kako glasi naziv jedne njegove pjesme, za sve dobronamjerne i dobre čitatelje. Žiri za dodjelu književne nagrade trebao bi, između ostalog, biti i poticajan za čitanje dobre književnosti, kakva je upravo Kordićeva. Dakle, u konkretnom primjeru biti kompasom, smjerokazom za njegove pjesničke ceste kojim se nezaobilazno mora krenuti ako se želi sagledati cjelokupni pjesnički krajolik – istakla je Begović-Sokolija, na početku izlaganja.

Predsjednik žirija za Nagradu “25. novembar“, u kategoriji za knjigu godine, Almir Zalihić objasnio je zašto je odlučeno da ovogodišnji laureat bude Dragoslav Dedović za pjesničku zbirku ‘Zemlja pod abažurom’.

– Po mišljenju članova žirija, ta knjiga je jedinstven događaj u prostoru jezika poezije. ‘Zemlja pod abažurom’ već nas naslovom uranja u začudan i snažno dojmljiv svijet teksta iz kojeg izronimo sa spoznajom da je postojanje svake pojedinačne ljudske egzistencije neponovljiv i jedinstven čin. Stvaralačka metoda Dragoslava Dedovića ogledalo je jednostavnosti i, reklo bi se, namjerne promatračke sporosti kojom u zbrci svijeta pronalazi red. Taj pjesnik ne govori o mržnji i gnjevu, da u svijetu u kojem živimo i u kojem smo živjeli ima previše
uništavanje i smrti, tako da bi suvišno bilo da se i on tome pridruži – podvukao je Zalihić.

Dobitnik nagrade u kategoriji za mladog pisca je Nermin Šehić, za djelo ‘Sveta žitija kalemova’. Kako je istakao književni kritičar i predsjednik žirija u toj kategoriji Hamza Ridžal, Nerminu Šehiću pripada posebno mjesto u novijoj bošnjačkoj i bh. književnosti.

– Čitanjem tek nekoliko njegovih pjesama jasno je da se radi o lirici obremenjenoj značenjima. Za njenu analizu potreban je izuzetan intelektualni napor, po čemu je blizak Thomasu Stearnsu Eliotu, koji je kazao da ima pravo biti nerazumljiv za neuke, što je stoljeće kasnije potvrdio i Šehić. Blagorodni spoj pjesničkog umijeća i erudicije koju susrećemo u Šehićevim pjesmama netipičan je za mladu bošnjačku liriku. Simbolički slojevi njegovih pjesama zahtijevaju razumijevanje intertekstualnih naslaga vješto ukomponiranih u poetski ritam – navodi se u detaljnom opisu Šehićeve poezije, koji ne napravio Hamza Ridžal.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, s obzirom na to da zbog slabog zdravstvenog stanja Ivan Kordić nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade, umjesto njega nagradu je preuzeo njegov sin Dinko.

Sedmični list Stav šestu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu ‘25. novembar“. Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019) i Esad Zgodić (2020) i u kategoriji za mlade pisce Ahmed Kurto (2020) i Nermin Šehić (2021).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.