Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

franjevački muzej

Ivica Propadalo za 1.130 rođendan Livna poklonio izložbu “Kristal total – art”

l_e330977ef16aaedc793f3d374247525c

Kako je rečeno na otvaranju, izložba otkriva samo jedan vid sveukupnog stvaralaštva Ivice Propadala i to presjek njegova dizajnerskog rada

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica- Livno u ponedjeljak je otvorena izložba priznatog slikara, scenografa, dizajnera i muzičara Ivice Propadala pod nazivom “Kristal total – art”.

Kako je rečeno na otvaranju, izložba otkriva samo jedan vid sveukupnog stvaralaštva Ivice Propadala i to presjek njegova dizajnerskog rada.

“Svestrani umjetnik svojim je Livnjacima nakon emotivnog govora začinjenog šarmantnim anegdotama priredio pravu malu glazbenu feštu s Ladom Džajom i Mišom Bartulicom”, kazala je kustosica Željka Markov.

Pozdravivši okupljene, ravnateljica Dražena Džeko istaknula je kako su izložbe zavičajnih, raseljenih umjetnika poput ove izložbe Ivice Propadala najljepši dar voljenom gradu za njegov 1130 rođendan.

O izložbi su govorili Zlatko Gall, hrvatski novinar, pisac, muzički kritičar i prijatelj Ivice Propadala koji je istaknuo kako je Gesamtkunstwerk zacijelo najbolji mogući nazivnik pod koji bi se mogla smjestiti umjetnička produkcija Ivice Propadala.

Zahvaljujući svom mlađahnom duhu i svojoj neumornoj stvaralačkoj energiji Propadalo i dan danas djeluje na više umjetničkih polja kroz širok spektar umjetnički izraza.

Zbog svog svestranog doprinosa njegovi su radovi uvršteni i u referentnu monografiju Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas Ive Šimata Banova.

Kustosica Željka Markov istaknula je, pak, kako Propadalove kristalične invencije odišu čistoćom i jednostavnošću forme, a istančana estetska dimenzija te male plastike postignuta je i s vrlo pomno izabranim obojenim detaljima.

Izložba je organizirana u sklopu proslave 1130 obljetnice prvog spominjanja Livna u pisanom dokumentu koji organizira Grad Livno pa je tom prigodom izložbu otvorio gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić ustvdivši kako se Livno ponosi sa svim istaknutim, osebujnim Livnjacima – umjetnicima, sportašima, glazbenicima, književnicima.

Inače, Propadalove nagrade su dobili: Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Zlatan Stipišić Gibonni, Parni valjk, Prljavo kazalište,Tony Cetinski, Severina, Nina Badrić, Massimo Savić, te svjetske zvijezde kao što su Mick Jager i Roling Stones, Santana, Leonard Cohen, Sting, Nick Cave, Alicia Keys, Eros Ramazzotti i mnogi drugi.

Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statue prvi su put izložene i predstavljene Sarajevu u Galeriji Likovne akademije, potom u Zagrebu u Muzeju Mimara, Zadru u Gradskoj Loži i Poreču u Zavičajnom muzeju Poreštine, a autorica svih tih izložbi kao i ove u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno je Dragana Todorović Propadalo.

Izložba ostaje otvorena do 3. novembra.