umjetnik iz livna

Ivica Vlašić predstavio se u Tomislavgradu izložbom “Ljepota krajolika”

ivica_vlasic_2

Na izložbi je prikazano sedamdesetak Vlašićevih slika na kojima dominiraju pejzaži livanjskog kraja te livanjski divlji konji

Izložba slika i radova livanjskog akademskog slikara Ivice Vlašića “Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja” otvorena je u galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu u okviru tradicionalne manifestacije “Božiću u susret”.

Vlašić je podsjetio da je prvu izložbu u Tomislavgradu otvorio prije dvadeset godina te da mu je iznimno drago što nakon toliko vremena ponovno ima priliku svoja djela predstaviti tomislavgradskoj publici te na taj način povezati dva susjedna grada Livno i Tomislavgrad.

– Drago mi je što sam tu, što umjetnošću vežem Tomislavgrad i Livno. U slikarstvu nastojim svoje emocije i doživljaj prenijeti na platno i ako te emocije i taj doživljaj netko drugi ne može doživjeti kroz moja platna, onda za mene tu i nema umjetnosti – istaknuo je Vlašić.

Na izložbi je prikazano sedamdesetak Vlašićevih slika na kojima dominiraju pejzaži livanjskog kraja te livanjski divlji konji.

Profesor povijesti umjetnosti Stanko Špoljarić u katalogu izložbe naveo je kako Vlašićeva platna imaju jasnu poveznicu s opusom Gabrijela Jurkića, slikara čiji je život i rad neizostavan dio livanjskog kulturnog naslijeđa.

“Srodstvo je to koliko slikarsko, toliko i duhovno. Slični motivi, slični likovni koncept. No veze su to pojedinačnog u općem, pa je Vlašić poštujući velikog slikara izgradio svoju umjetničku vlastitost”, napisao je Špoljarić.

Izložbu je otvorio općinski načelnik Ivan Vukadin, a u glazbenome dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Tomislavgrad uz pratnju na glasoviru profesorice Kristine Boras.

Izložba će ostati otvorena do 20. siječnja 2020. godine.

Ivica Vlašić rođen je 1954. godine u Varešu, a živi i radi već pola stoljeća u Livnu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1976. godine.

Iza sebe ima više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj stvarateljski rad primio je brojne nagrade i priznanja.

Uvršten je u zagrebačku Enciklopediju hrvatske umjetnosti u izdanju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” te u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskog kluba za međunarodnu suradnju sa svoje dvije grafike.